Saray'ın yatırım Rehberi'nden 'savunma' çıktı

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Yatırım Rehberi’ne göre Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yürütülen projeler de dahil olmak üzere, öncelikli yatırım alanı savunma sanayii olacak.

Saray'ın yatırım Rehberi'nden 'savunma' çıktı

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Yatırım Rehberi’ne göre, Saray'ın gelecek üç yıl boyunca öncelikli yatırım alanı savunma sanayii olacak.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; istihdam getirici projelerle çift hanelerden inmeyen işsizliği azaltması beklenen iktidar, bu beklentiyi üç yıl daha karşılamayacak. Rehbere göre, 2022 ve 2024 yılları arasında, kamu tahsislerinde Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yürütülen projeler de dahil olmak üzere, öncelikli yatırım alanı savunma sanayii olacak. İHA ve SİHA’larla zengin edilen şirketler öncelikli olarak desteklenecek. Önümüzdeki üç yılda yatırım yapılacak diğer alanlar, enerji ve turizm sektörleri olacak.

İMALAT SEKTÖRÜNDE DE SAVUNMA VE GÜVENLİK

AKP, imalat sanayiinde de savunma ve güvenlik sektörüne öncelik verecek. İmalat sanayiinde gelecek yıllarda yapılacak yatırımlarla ilgili şu ifadeler yer aldı: “Üretimin idamesine yönelik projelere, halk ve çevre sağlığı, AB’ye uyum ve uluslararası yükümlülüklerimiz açısından gerçekleştirilmesi gerekli olan projelere, yurtiçi hammaddenin değerlendirilmesine yönelik projelere, savunma sanayii projelerine, yerli ve özgün raylı sistem araçları ile hava araçlarının geliştirilmesi projelerine öncelik verilecektir.”

GÖÇ YOLLARINA YENİ MERKEZLER

Suriye ve Afganistan’da yaşanan çatışmaların ardından sınır önlemlerini almayarak Türkiye’yi sığınmacıların en çok tercih ettiği ülke konumuna getiren Saray, göç yollarına “zorunlu hallerde” yeni merkezler inşa edecek. Göç alanında veri sistemlerinin geliştirilmesine, göçmenlerin ve yurtdışında yaşayan vatandaşların ekonomik ve sosyal durumlarının tespitine yönelik araştırma projelerine öncelik verileceği ifade edilen rehberde, “Düzensiz göçle mücadele kapsamında yapılan geri gönderme merkezleri ve sığınma evi yatırımlarında mevcut yatırımların tamamlanmasına öncelik verilecek, yeni proje teklifi sadece mevcut imkanların kullanılması ile çözülemeyecek zorunlu hallerde yapılacak ve bu projelerde göç yolları üzerindeki illere öncelik verilecektir” denildi.

YERLİ MALI KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ

Yap-İşlet-Devret ve garanti ödemeleri ile yandaş şirketlerin zengin edilmesini sağlayan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleri de Yatırım Programı Hazırlama Rehberi’nde yer aldı. Havalimanları, karayolları ve köprü projeleri başta olmak üzere, kamu kaynaklarını kullanmak yerine özel şirketlere işletme hakkı da devredilerek hayata geçirilen projelerden vazgeçmeyeceğini ortaya koyan Saray, rehberde, bu projelerde artık yerli malı kullanılacağını bildirdi. Rehberde, KÖİ projelerine ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“KÖİ modeli, harcama etkinliğinin kamu kaynaklarının kullanımından daha yüksek olduğu durumlarda kullanılacaktır. KÖİ yöntemiyle yapılmasını teminen Cumhurbaşkanlığı yetkisi için teklif edilen projelerin teknik, finansal, ekonomik, sosyal ve hukuki açılardan yapılabilirliğini, öngörülen katkı payı, doğrudan ödeme ve garantiler de dahil olmak üzere risk analizlerini ve harcama getirisi analizini içeren ön yapılabilirlik etüdünün hazırlanması zorunludur. KÖİ modeli ile uygulananlar dahil olmak üzere kamu yatırımlarında yerli malı kullanılmasına öncelik verilecektir.”

YATIRIMLARDA DOLAR KURU 9.27 TL

TL karşısında rekorlar kıran doların yükseliş eğilimini sürdüreceği ve 9 TL’yi geride bırakacağı da rehberdeki hedeflerde kendisine yer buldu. Rehberde, güncel kura göre 8.45 seviyesinde olan doların, 2022 ve 2024 yılları arasında hayata geçirilecek projelerde ortalama 9,2747 TL olarak hesaplanacağı bildirildi.

Etiketler
Cumhurbaşkanlığı Saray