Ekonomist Uğur Civelek'den kredi yorumu: 'Günü kurtarmanın bir numaralı yolu'
Ekonomist Uğur Civelek, iktidarın kredi vererek oy ve itibar kaybını engellemeye çalıştığını iddia etti.
Salgının en yoğun hissedildiği dönemde yurttaşa gelir desteği yerine sunulan ucuz krediler kamu bankalarının bilançolarını olumsuz etkiliyor. Kamu bankaları ise bu durum karşısında yapılandırma peşine düştü.
Birgün'den Gizem Çilingir'in haberine göre; kamu bankası tarafından geliri 5 bin liranın altında olan yurttaşlara 10 bin liraya kadar yüzde 0,49 faizle verilen kredilerin 6 ay ödemesiz dönemi sona erince aksaklıklar yaşanmaya başladı.
Geri ödemelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2020 yılında kullandırılan düşük faizli pandemi kredileri yeniden yapılandırılmaya başlandı. Bireysel temel ihtiyaç kredisinde uygulanan yapılandırmaya göre aylık faiz yüzde 0,49’dan yüzde 1,42’ye yükseliyor. Vade süresi ise 18 ile 36 ay arasında uzatılacak.
AKLA GELEN BİR NUMARALI YOLU
Yapılandırmayı BirGün’e değerlendiren ekonomist Uğur Civelek, “Bireysel kredi borçları yapılandırılmazsa, iktidar geri dönmeyen kredilere karşılık arayacak, yeni kredi veremeyecek duruma gelecek. Aynı zamanda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu itibar kaybedecek. Bu durumda tek bir seçenek kalıyor, bu kredileri geri dönecek, dönmeyecek bakmaksızın; geri dönecek varsayıp yapılandırmak. Bu, günü kurtarmanın bir numaralı yolu” dedi.
Civelek, bireysel ihtiyaç kredilerinin yalnızca kamu bankaları tarafından verilmesinin tesadüf olmadığını dikkat çekti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun bu durumu görmezden geldiğinin altını çizdi. İktidarın bireysel kredi vererek oy ve itibar kaybını engellemeye çalıştığını belirten Civelek, yapılandırmanın sebebinin, iktidarın kredilerin geri dönüşü olmayacağını anlaması olduğunu söyledi.
***
34 milyon kişi kredi borçlusu
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun verdiği soru önergesini yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) kayıtlarına göre Türkiye’de 34 milyon 119 bin 250 kişinin bireysel kredi borcu olduğunu açıkladı. BDDK verilerine göre Türkiye’nin stok bireysel kredi tutarı 874 milyar 300 milyon TL. . İstanbul’da 13 milyon 305 bin 241 bireysel kredi ve kredi kartı müşterisinin, 252 milyar 247 milyon 317 bin TL kredi borcu olduğu bilgisi paylaşıldı.
Bireysel kredi ve kredi kartı kullanımında İstanbul’u Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bursa ve Kocaeli izliyor. Ankara’daki 3 milyon 241 bin 130 kredi müşterisinin toplam borcu 86 milyar 607 milyon 770 bin TL iken, 2 milyon 549 bin 270 kredi müşterisi olan İzmir’de toplam kredi borcu 61 milyar 428 milyon 306 bin TL olarak karşımıza çıkıyor. Bursa’da 1 milyon 512 bin 599 kredi müşterisi varken, Antalya’nın 1 milyon 361 bin 605 kredi müşterisi bulunuyor.