Nedim Türkmen: Vergi cennetlerine kaçışı engellemek yerine kolaylaştırırsanız...

Sözcü yazarı Nedim Türkmen, Pandora Papers'ı ve belgelerde Türkiye hakkında yer alan bilgileri köşesine taşıdı.

Nedim Türkmen: Vergi cennetlerine kaçışı engellemek yerine kolaylaştırırsanız...

Dünyanın en zengin ve güçlü kişileri arasında yer alan bir grup insanın servetlerini nasıl gizlediğini, vergiden nasıl kaçındıklarını ve bazı örneklerde de nasıl para akladıklarını gösteren yaklaşık 12 milyon sızdırılmış belgeden oluşan Pandora Belgeleri gündemi meşgul etmeye devam ederken; Sözcü yazarı Nedim Türkmen, “Vergi cennetinde şirket kurmak suç değil” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

“Pandora Belgeleri'nin odağında, müşterilerine şirket kurmada yardımcı olmak için özel yetkili 14 off-shore (denizaşırı) şirket yer alıyor. Birçok ülkede ulusal sınırların ötesinde iş yapabilmek için,denizaşırı varlıklara ya da paravan şirketlere sahibi olmak yasadışı değil” diyen Türkmen, “vergi cennerleri” kavramını şöyle açıkladı:

Vergi cennetleri; uluslararası finansal kurallar bütününü bozan, yönetim bölgelerinde gerçekleştirilen finansal işlemlerin açıklanmasına ve diğer ülkelerle bilgi paylaşımına kısıtlamalar getiren, gizlilik yasaları bulunan ülkelerdir. Vergi cennetleri, vergi planlaması yapmak isteyen mükelleflere; gelirlerin buralarda elde edilmiş gibi gösterilebileceği, idari ve finansal yapılanmalara gidebilme olanağı sunmaktadır.”

“Tüm dünyada yaklaşık 21 ile 32 trilyon dolar arasındaki finansal varlık ya oldukça düşük vergi ödenen ya da hiç vergi ödenmeyen ülkelerde tutuluyor”

Vergi cennetlerinde (off-shore) kurulan şirketlerin her türlü vergiden muaf olduğuna dikakt içeken Türkmen, “Bu tür şirketler tamamen yasal olup, uluslararası kabul görürler. ‘Finansal Gizlilik Endeksi’ 2015 verilerine göre, tüm dünyada yaklaşık 21 ile 32 trilyon dolar arasındaki finansal varlık ya oldukça düşük vergi ödenen ya da hiç vergi ödenmeyen ülkelerde tutuluyor” bilgisini paylaştı.

Türkmen, Türkiye’denin söz konusu off-shore şirketler karşısındaki durumunu da şöyle özetledi:

“Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30'uncu maddesinin (7) numaralı bendi 01.01.2006 tarihinden itibaren yürürlüktedir. Ancak Bakanlar Kurulu (yeni sistemde Cumhurbaşkanı) vergi cenneti ülkeler listesini yayımlamadığı için kanun hükmü uygulanamamaktadır. Dolayısıyla Türkiye'den vergi cennetlerinde bulunan şirketlere yapılan ödemelerden %30 tevkifat yapılamamaktadır.

Yukarıdaki kanun düzenlemesi gereği, yayımlanması gereken (OECD'nin vergi cenneti ülkeler listesi esas alınacaktı) ve 15 yıldır yayımlanmayan vergi cenneti ülkeler listesi yayınlanmadığı için, bu ülkelerde faaliyet gösteren şirketlere Türkiye'den yapılan ödemelerden %30 tevkifat yapılamamaktadır. Bu nedenle; ithal hammaddeler vergi cennetlerine uğrayıp, fiyatı epey yükselerek Türkiye'ye gelmekte ve vergi cennetinde yükselen maliyete isabet eden kurumlar vergisi alınamamaktadır. Bütün dünya vergi cennetleri ile mücadele için otomatik bilgi değişimi anlaşmaları ve kurumlar vergisinin en az %15 olması gibi önlemler üzerinde çalışıyor. Vergi cenneti bir dünya gerçeğidir ve çok iyi bir vergiden kaçınma aracıdır. Ülkeden vergi cennetlerine kaçışı engellemek yerine kolaylaştırırsanız, zaman zaman bu tür belgelerin çıkmasına hazırlıklı olmanız gerekir.”

Etiketler
Pandora Papers Türkiye Vergi