Merkez'in faiz kararı öncesi ekonomistler karamsar: İndirimden eminler, 50, 100, 200... Tahminler muhtelif

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi tahminlerini dile getiren ekonomistler, indirim yapılacağı konusunda eminler. 50, 100, 200 baz puan faiz indirimi tahminleri yapılırken, bunun ekonomi açısından sonuçlarının ağır olacağına dikkat çekiliyor.

Merkez'in faiz kararı öncesi ekonomistler karamsar: İndirimden eminler, 50, 100, 200... Tahminler muhtelif

GERÇEK GÜNDEM - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, faiz indirimine kesin gözüyle bakıyor ve bunun doğuracağı sonuçlarla ilgili karamsar bir tablo çiziyorlar.

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşcu, "Merkez Bankası’nın faizi en az 100 baz puan, en fazla 200 baz puan indirmesini bekliyorum" tahmininde bulundu.

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, son aylarda enflasyon beklentilerinin dağılımında ciddi bozulma olduğunu vurgulayarak "Normal şartlar altında bu bile tek başına faiz indirimlerini durdurmaya yeter. İnat edilmesi durumunda bozulma daha da belirginleşerek kontrolü zor bir noktaya doğru gidecektir. Tarihe not düşmüş olalım" dedi.

'TL'Yİ UÇURUMUN KENARINA GETİREBİLİR'

"100 baz puan indirim fiyatlandı bu nedenle kura bir etkisi olmaz" şeklinde yorumlar gördüğünü dile getiren Kara, buna katılmadığını söyledi. Kara, "Kur etkisi bir günden veya andan ibaret değil. Bunun devamı var. Bugün 100 baz puan veya daha yüksek oranda bir indirim önümüzdeki dönemde TL'yi uçurumun kenarına getirebilir" ifadesini kullandı.

'HİÇBİRİ DOLARI GERİLETMEZ'

Ekonomist Mustafa Sönmez de Merkez Bankası'ndan gelecek haberin 'faiz artışı' olmayacağı konusunda emin. "Geriye kalan 3 ihtimal mesela; Yüzde 18 de kalmak Yüzde 17 ye inmek, Yüzde 16 ya inmek. Faiz indirimi satın alındı, dolar 9.30 basamağına yerleşti" diye yazan Sönmez, bu seçeneklerin hiçbirinin doları geriletmeyeceğini, indirimin belki biraz daha yukarı iteceğini kaydetti.

'GENİŞ HALK KİTLELERİNE YİNE DAHA YÜKSEK ENFLASYON VE İŞSİZLİK Mİ DÜŞECEK?'

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, faiz indirimi kararının bir hata olacağını vurguladı. Özatay, "Yani, yeni bir hatayla kuru ve faizi daha da sıçratıp, kredi, tahvil ve mevduat faizlerinin yükselmesine yol açacak mı? Kısacası, geniş halk kitlelerine yine daha yüksek enflasyon ve işsizlik mi düşecek?" diye sordu.

Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, 2019 Ağustos - 2020 Temmuz arası uygulanan düşük faiz politikasının sonucunu hatırlatmakta yarar gördüğünü söyledi. Yılmaz, şöyle yazdı:

"(-) reel faiz, bugünkü satın alma gücünden vazgeçenlere beklenen getiriyi sunmadı, dolarizasyon⬆️ O dönem TL mevdu %7⬆️ döviz mevdu %16 ⬆️ Bugün de benzer şeyler olacak ama daha yüksek enflasyon ile."

'BÖYLESİNE BİR BELİRSİZLİKTE KİM YATIRIM YAPAR?'

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da "Sabit mi tutacak? 2 puan azaltacak mı? 1 puan artıracak mı? Dolar 8 TL’ye inecek mi veya 10 TL’ye çıkacak mı? Birgün için kur beklentisinde yüzde 20 fark var… Böylesine bir belirsizliklikte kim yatırım yapar" tepkisini gösterdi.

Reuters’ın anketine katılan 21 piyasa oyuncusunun 10’u 50 baz puanlık, 10’u 100 baz puanlık indirim tahminini öne sürdü, 1 oyuncu ise faizlerde indirim beklemediğini söyledi.

Bloomberg'in 17 piyasa oyuncusuyla yaptığı anketten ise ağırlıklı tahmin 50 baz puanlık indirim olarak çıktı. 17 kurumdan 10’u 50 baz puanlık, 3’ü 100 baz puanlık indirim tahmin etti. 4'ü faizin düşürülmeyeceğini ifade etti.

İki ankette de piyasaların yıl sonuna kadar faiz indirimlerinin süreceği beklentisi dile getirildi. Ekim toplantısında 17.50 veya 17’ye düşmesi beklenen politika faizinin yıl sonunda 15-16.5 seviyesine inmesi bekleniyor.

Etiketler
Faiz İndirim Merkez Bankası