Mağdurların durumu ne olacak? TMSF'yi zor durumda bırakacak 'evim' soruları

“Evim” firmalarının TMSF'ye devredilmesi ve mağdurlar hakkında belirsizlik TBMM gündemine taşındı.

Mağdurların durumu ne olacak? TMSF'yi zor durumda bırakacak 'evim' soruları

“Evim” firmaları olarak bilinen faizsiz finans sistemi mağdurlarının sorunlarını TBMM gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “BDDK ve TMSF süreci ne şeffaf olarak yönetti ne de mevcut mağdurların hakkını gözetti. Ödeme planında mağdurların ilk sırada yer alacağı ifade edilirken, aksine geçen süreçte gariban vatandaşın alın teri yok oldu” açıklamasını yaptı.

Faizsiz konut ve taşıt edindirme platformu olarak bilinen 35 tasarruf finansman şirketinden 21’i, temmuz ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından tasfiye edilerek Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. Öztunç, önergesinde şu soruları yöneltti:

• TMSF’nin tasfiyesine karar verilen şirketlerin, BDDK ise devam eden şirketlerin 2020 yılsonu ve 1 Temmuz itibariyle ara bilançolarını ve mali durumlarını şeffaf bir şekilde kamuoyu ile neden paylaşmamaktadır?

• Verilen süre dolmadan (6 6 ay) apar topar firmalar neden tasfiye edilmiştir? Tasfiye edilen şirketlerden şimdiye kadar ne kadar para tahsil edilmiş ve ne kadarıyla mağdur üyelere ödeme yapılmıştır?

• TMSF, tasfiye sürecinin üzerinden aylar geçmesine rağmen neden çalışmasını tamamlayıp mağdurlara bir açıklama yapmamaktadır?

• Faaliyetlerine devam eden Evim firmalarının, yapılan denetimler sonucu 1 Temmuz günü itibariyle Tasarruf Fon Havuzu tutar bilgilerinin kamuoyunu aydınlatmak adına açıklanması düşünülmekte midir? (Birgün)

Etiketler
TBMM Urla