Erdoğan 'tüm dünyanın sorunu' demişti: Ortaya çıkan listede Türkiye'nin yeri gerçeği gözler önüne serdi!
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, İyidere-İkizdere Yolu ve Tünelleri Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Enflasyon sadece bizim değil tüm dünyanın sorunudur" demişti. Dünya enflasyon verilerinde Türkiye'nin yeri, durumu gözler önüne serdi.
GERÇEK GÜNDEM/ANALİZ
Erdoğan İyidere-İkizdere Yolu ve Tünelleri açılış töreninde şunları söylemişti: "Enflasyon sadece bizim değil tüm dünyanın sorunudur. Avro Bölgesi son 10 yılın en yüksek enflasyonuyla baş etmeye çalışıyor. Küresel düzeyde emtia fiyatlarında yaşanan yüzde 25'e yakın artışın etkileri sanayiden tarıma her alanda hissediliyor. Türkiye, salgın ortasında ortaya çıkan fırsatları değerlendirerek bu tür sıkıntıları hamdolsun ayağının altına almış ve bunları artık geride bırakarak çok daha büyük başarılara yönelme potansiyeli olan bir ülke konumuna gelmiştir."
Dün Türkiye’de iki farklı enflasyon rakamı açıklandı.
Açıklanan rakamlardan biri devletin resmi kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK), diğeri Prof. Veysel Ulusoy liderliğindeki Enflasyon Araştırma Grubu’ndan geldi.
Açıklanan iki verinin birbirinden olağanüstü farklı olması TÜİK'e olan güveni yeniden gündeme getirdi.
Yılların TÜİK’i Ekim ayındaki Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Eylül ayına göre yüzde 2,39 artış gösterdiğini açıklarken ENAG bu oranın yüzde 6,90 olarak hesapladı.
ENAG’ın yıllık enflasyon tespiti TÜİK’in açıkladığı oranın 2,5 katı
Yıllık enflasyon oranında büyük fark var.
Aylık bazdaki fark elbette yıllık ölçümlerde de kendisini gösteriyordu.
TÜİK enflasyonun yüzde 20’ye dayandığını veri seti ile ortaya koyarken ENAG’ın 2020 yılı Eylül ayından bu yana oluşturduğu veri setinde yıllık artış neredeyse yüzde 50’ye ulaşmıştı.
Daha açık ifadelerle söylersek TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 19,89 saptarken ENAG yüzde 49,87 olarak duyurdu.
Bu açıklamaların ardından dünyada enflasyonun durumu merak konusu oldu. Dünya enflasyon oranlarını gösteren Trading Economics'in listesine göre Türkiye enflasyonu en yüksek olan 13'üncü ülke konumunda.
İşte Türkiye'nin yer aldığı enflasyon sıralamasında yer alan diğer ülkeler:
Son 2-3 aylık dönemi baz alan sitenin verilerine göre Türkiye; Angola ve Zambia'nın hemem arkasından geliyor.
Türkiye'yi takip eden ülkeler ise Nijerya ve Kırgızistan olarak görünüyor:
Yunanistan, Danimarka ve Portekiz’in yıllık enflasyonu Türkiye’nin Ekim ayı enflasyonundan düşük
Bu işin bir boyutu.
Ancak bir başka boyutu var ki o çok daha çarpıcı.
TÜİK’in açıkladığı Ekim ayı enflasyonu birçok ülkenin 12 aylık enflasyonundan daha yüksek.
Komşu Yunanistan’ın enflasyonu yüzde 2,2 iken Türkiye’nin özellikle tekstil ve konfeksiyonda ticari rekabet içinde olduğu Malezya’da yüzde 2,2, Endonezya’da yüzde 1,86, tekstil ve konfeksiyon devi İtalya ise sadece yüzde 2,9.
Avrupa Birliği’nden Ekim ayı itibariyle 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 3,6
Avrupa ülkelerindeki enflasyon oranında bir miktar artış gözlenirken, artışla bile yıllık enflasyonun ulaştığı seviye Türkiye’nin Ekim ayı enflasyonun ya biraz altında ya da biraz üstünde.
Portekiz’de yıllık enflasyon yüzde 1,8, İsviçre’de yüzde 1,2, Danimarka’da yüzde 2,2, Fransa yüzde 2,6 Arnavutluk’ta yüzde 2,5, Avusturya’da yüzde 3,6.
Sadece Avrupa Birliği ortalamasına baktığımızda yüzde 3,6’yı görüyoruz ki bundan hiç şüphesiz AB’nin lokomotifi Almanya’nın yıllık enflasyonunun Ekim ayında 0,4 puan artışla yüzde 4,5’a ulaşmasının payı büyük.
‘‘Dünya da enflasyon tehlikesini tartışıyor’’ diyen Prof. Kozanoğlu, Türkiye’nin aylık enflasyonun ülkelerin yıllık enflasyonundan fazla olduğunu vurguladı
Ekonomi profesörü Hayri Kozanoğlu da durumun vahametine işaret ediyor.
TÜİK’in verilerinin geniş kesimlerce güvenilir bulunmaz hale geldiğinin altını çizen Profesör Kozanoğlu, ‘‘Ekim ayı enflasyonu yüzde 2,39 olarak açıklandı. Buna kimse ikna olmadı. Bu aylık enflasyon. Dünya da enflasyon tehlikesini tartışıyor. Enflasyon Fransa da yüzde 2,2. Yunanistan’da yüzde 2,2. İtalya’da yüzde 2,5. Bunlar yıllık enflasyon’’ dedi.