Ekonomi serbest düşüşte: 'Bankacılar ve iş insanları umudu kesti'

Cumhuriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, dolar/TL kurundaki hızlı yükselişin piyasalarda ve yoksul kesimde tedirginlikle karşılandığını dile getirdi.

Ekonomi serbest düşüşte: 'Bankacılar ve iş insanları umudu kesti'

Sağlam, "Asgari ücret zammıyla yılbaşında ağızlarına sürülecek bir parmak balın, yoksul kesimlere çare olmasına imkân yok" dedi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam bugünkü köşesinde "Eşik aşıldı, kurlar ve enflasyondan umut kesildi" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Sağlam yazısında "Piyasaların ve iş âleminin, enflasyon ve kurlar başta olmak üzere, ekonominin gidişatı konusunda umutlarını yitirdikleri artık açıkça görülüyor." dedi.

SELİN ÖNÜNDE AKINTIYA KAPILARAK...

Sağlam, Merkez Bankası'nın Perşembe açıklanacak faiz kararından önce bankacıların ve iş insanlarının ekonominin gidişatı için "selin önünde akıntıya kapılarak gidildiğini" ifade ettiklerini dile getirdi.

"İş âlemi de bankacılar da özellikle dar ve sabit gelirli kesimin, pandemi sürecinin de etkisiyle, çok zor durumda kaldığının, yoksullaştığının farkında. Buna karşılık iktidar çevrelerinden pompalanan “asgari ücret, memur ve emekli aylıklarına yılbaşında yüzde 30-40 oranında yüksek zamlar verileceği” haberlerini de dikkatle izliyor" diyen Sağlam, iktisatçıların "2022 yılında en az asgari ücret zammı kadar enflasyon görmemiz kaçınılmaz" dediğini iletti.

FAİZ İNDİRİMİNDEN VAZGEÇİLECEK

Merkez Bankası'nın faiz kararını merakla bekleyen bir kesim olduğunu dile getiren Sağlam, bir bankacının "Dolar kurunun 10 TL’yi geçmesi nedeniyle, bu ay faiz indiriminden vazgeçileceği tahminini iletti" dedi.

Tamamı için tıklayın

Etiketler
Cumhuriyet Gazetesi