Tarihin en düşük seviyesi: Tüketici güven endeksi dibe vurdu!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kasım ayında tüketici güven endeksi 71.1 seviyesine geriledi. Böylelikle endeks tarihinin en düşük seviyesi kaydedildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 7.3 oranında azaldı. Ekim ayında 76.8 olan endeks, kasımda 71.1 olarak belirlendi.
Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi ekim ayında 60.7 iken, kasım ayında yüzde 7.5 oranında azalarak 56.1 oldu. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi ekim ayında 75.6 iken, kasım ayında yüzde 8.8 oranında azalarak 68.9 oldu.
Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi ekim ayında 74.2 iken, kasımda yüzde 8.1 oranında azalarak 68.2 olarak gerçekleşti.
Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ekim ayında 96.6 iken, kasımda yüzde 5.4 oranında azalarak 91,4 oldu.
UZMANLAR NE DEDİ?
Ekonomistler, söz konusu verilerle ilgili olarak sosyal medya hesapları üzerinden değerlendirmelerde bulundu.
Mustafa Sönmez "Tüketici güveni, bu ölçümün yapıldığı 2012’den bu yana en dip noktada. AKP ye güvensizliğin hızla arttığının ifadesidir bu" dedi.
'İNSANLARIN GELECEĞE İLİŞKİN BEKLENTİLERİ ÇOK OLUMSUZ'
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da tüketici güven endeksinin kasımda dibe vurduğunu belirterek "İnsanların geleceğe ilişkin beklentileri çok olumsuz. Bu ortamda hizmetlere olan talep düşer. Kuaföre, spor salonuna, kafeye vb daha seyrek gidilir. Düşen satınalma gücü sabun, yağ, deterjan, içki gibi stoklanabilir tüketim mallarına yönelir" ifadesini kullandı.
TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ NEDİR?
Tüketici güven endeksi, tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleriyle gelecek dönem beklentilerini, yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerinin ölçülmesini amaçlayan bir gösterge olarak karşımıza çıkıyor.
Eğer endeks 100’ün altında kalıyorsa, ekonomide büyüme beklentisinin zayıfladığına, tüketicilerin harcama eğiliminde yavaşlama olacağına işaret eder.
Endeks 100 eşiğinin üzerinde yükseliyorsa, tüketicinin ekonomide büyüme beklentisi içinde olduğunu gösterir. Bu, tüketicilerin daha fazla harcama yapmaya odaklanacağı anlamına gelir.