Esnafın beli büküldü: Simitteki zammı kendimizden fedakarlık ederek yaptık, asıl kurtuluş savaşını biz veriyoruz!

İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, son zamlarla ilgili Gerçek Gündem'e konuştu. Simitteki yüzde 40'lık zammı kendilerinden fedakarlık ederek yaptıklarını belirtti, asıl kurtuluş savaşını küçük esnafın verdiğini söyledi.

Esnafın beli büküldü: Simitteki zammı kendimizden fedakarlık ederek yaptık, asıl kurtuluş savaşını biz veriyoruz!

GERÇEK GÜNDEM / MİRAY TAMER - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül, ekim ve kasım aylarında verdiği toplam 400 baz puanlık faiz indirimi kararları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yöndeki kararları teşvik edici açıklamaları, Türk lirasının yabancı paralar karşısında erimesine yol açtı.

Doların bugün yeniden 13 lirayı aşmasıyla Türk parasının eylül ayı başından bu yana değer kaybı yüzde 57'yi aştı. Bu durum birçok sektörde ardı arkası kesilmeyen zamları beraberinde getirdi.

Son olarak İstanbul'da kısa süre önce 2,5 liraya yükselen ekmek fiyatlarının ardından bir zam da simit ve pastane ürünlerine yapıldı.

DAR GELİRLİNİN YOLDAŞI SOKAK SİMİDİ ARTIK 3.5 LİRA

Asgari ücretin net 2 bin 825 lira olduğu Türkiye’de bir simidin fiyatı 2.5 liradan 3.5 liraya yükseldi. Bu artış, sabah kahvaltısını geleneksel olarak çay-simit ile yapan dar gelirliler için ciddi bir maliyet artışı getirecek.

Kamuoyunda büyük yankı bulan gelişmeyle ilgili İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir'le konuştuk.

‘BÖREK YAPTIĞIMIZ YAĞLAR GEÇEN SENE 240 LİRAYDI, ŞİMDİ 665 LİRA BANDINDA’

Özdemir, maliyetlerde yaşanan artışa dikkati çekerek "Geçen sene 175 liraya aldığımız un şu an 447 lira. Geçen sene 125 liraya aldığımız margarinler 320 bandında. Börek yaptığımız yağlar var, 20 kiloluğu geçen sene 240 liraydı. Şu an 665 lira bandında" dedi.

"Son zamlar satışları nasıl etkiler?" şeklindeki sorumuza "Siz ister misiniz bir küçük esnafın pahalı bir mal satmasını? Halkı etikeleyecek tabii ki. Asgari ücretin düşük olduğu ülkede alım gücü illa düşecek. Bu ülkede ekonomide birisi kurtuluş savaşı veriyorsa küçük esnaf veriyor. Sanayicinin bir şekilde çarkları dönüyor. Küçük esnaf olarak zor durumdayız" yanıtını veren Özdemir, ardından Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) un fabrikalarına buğday verdiğine dair haberleri hatırlattı:

"TMO buğday verdiği halde fabrikalara, un fiyatları neden artıyor? Gıda tedariki yapan büyük firmalara baskın yapılsın. Büyük marketlere denetim yapılsın. Toptancılık yapan firmalar var, bunların depolarında ne kadar un var, ne kadar yağ var biliyor muyuz? Bilmiyoruz. Bunların araştırılması lazım."

'SÖYLERKEN BİLE İNSANIN TÜYLERİ DİKEN DİKEN OLUYOR'

Simit fiyatlarına yaptıkları zammın dahi maliyetlerini kurtarmayacağını söyleyen Özdemir, "Yeterli mi? Biz kendimizden fedakarlık ederek yüzde 40 bandında zam yaptık. Yer yerinden oynadı. Şu anda poğaça, açma, simit en az dört lira olması gerekiyor. Geçen seneki kar marjımızı yakalamaz bunda da" dedi. Sözlerini şöyle noktaladı:

"Böreğin kilosu bölge bölge değişiyor. İstanbul genelinde kıymalı böreğin kilosu 60 liradan aşağı kesinlikle kurtarmıyor. Adam hafta sonu evinde ailesiyle kahvaltı yapacak, 80 lira. Söylerken bile insanın tüyleri diken diken oluyor."

'EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞI'

'Ekonomik kurtuluş savaşı' terimi, Erdoğan'ın "Kur ve faiz oyununu görüyoruz. Güçlü bir duruş sergileyerek girdiğimiz her mücadeleden alnımızın akıyla çıktık. Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından zaferle çıkacağız" şeklindeki açıklamasıyla Türkiye kamuoyunun gündemine girdi.

Söz konusu açıklamadan bir gün sonra, yani ileride 'Kara Salı' olarak anılacak 23 Kasım'da dolar 13.50, euro 15.23 lirayı aştı.

Etiketler
İstanbul