Kömürden, televizyona; temel gıdalardan otomobile... 10 yıllık fiyat artışları enflasyonu katladı
Ürün gruplarındaki en fazla fiyat artışı yüzde 109 ile kömürde gerçekleşti. Kömürü, artış hızı yüzde 90'ı bulan televizyon takip etti. LPG'nin ise yüzde 87. 10 yıllık enflasyonda ise otomobilin fiyat artışının 8 katı aştığı görüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tartışılan verilerine göre; kasım ayında tüketici enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 3,51, yıllık ise yüzde 21,31 oldu.
TÜİK'in bu verilerine rağmen ürünlere tek tek bakıldığında; yıllık fiyat artışının yüzde 100'ün üzerinde veya ona yakın olan ve günlük veya genel anlamda çok tüketilen ürünler olduğu görülüyor.
EN ÇOK TÜKETİLEN ÜRÜNLERDE FİYAT ARTIŞI
TÜİK istatistiklerine göre aralarında yurttaşların satın alma düzeyinin yüksek seyrettiği televizyon, otomobil, bulaşık makinesi ile günlük hayatta en fazla tüketilen ürünlerden olan patates, lahana, tavuk eti, havuç, sivri biber ve kahvenin olduğu tüketim ürünlerinde fiyat artışı enflasyonu ikiye katladı.
FİYATI EN ÇOK ARTAN ÜRÜN KÖMÜR OLDU
En fazla artış ile yüzde 109 ile kömür fiyatlarında gerçekleşti. İkinci televizyonun artışı hızı yüzde 90 üçüncü LPG'nin ise yüzde 87.
Habertürk'ün derlediği habere göre; 10 yıllık enflasyon rakamlarına bakıldığında ise bir çok üründe TÜİK yıllar içinde hesaplama değişikliğine gittiği için rakamların anlamsız göründüğü yani hesap yapmanın zor olduğu görünse de değişiklik yapılmayan bazı ürünlerde fiyat artışının 5 katı aştığı görülüyor.
OTMOBİL FİYAT ARTIŞI 8 KATI AŞTI
Örneğin otomobilin fiyat artışının 8 katı aştığı hesaplanıyor. 10 yıllık fiyat artışına bakıldığında yine otomobilin yanı sıra çok kullanılan televizyon, cep telefonu, bilgisayar, motosiklet gibi ürünlerde fiyat artışları da yurttaşların cebine 5 kat olarak yansıyor. TÜİK rakamlarına göre 10 yıllık süre boyunca fiyatı düşen tek ürün havale ücreti oldu. Havale ücretleri; 10 yıl önce 20.6 lirayken bu yıl 3.37 liraya geriledi.