Asgari ücret, yıllar içerisinde milyonların temel ücreti haline geldi: Tartışmalar sürerken son veriler ne diyor?

Türkiye'de milyonların temel ücreti haline gelen asgari ücretteki zam oranını belirlemek için tartışmalar ve toplantılar sürüyor. Türkiye'de 2004 yılından bu yana ortalama maaş ve ücrelerin asgari ücrete yaklaşması dikkat çekiyor.

Asgari ücret, yıllar içerisinde milyonların temel ücreti haline geldi: Tartışmalar sürerken son veriler ne diyor?

GERÇEK GÜNDEM/ Mevcut asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı Türkiye'de 2022 yılı asgari ücret tespiti için görüşmeler 1 Aralık'ta başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat'ın bir araya geldiği toplantının ikincisi bugün gerçekleştirilecek.

İşçi sendikalarının tamamının katılmadığı bu toplantılarda doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret belirlenecek.

Toplantılarda yer almayan Devrimci İşçi Sendikaları Konferadasyonu (DİSK) asgari ücret talebini net 5 bin 200 TL olarak açıkladı.

ORTALAMA ÜCRET VE ASGARİ ÜCRET BİRBİRİNE YAKLAŞTI

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Emek Bürosu ise asgari ücret tartışmalarının gölgesinde hazırladığı bir raporlar Türkiye'deki son duruma dikkat çekti. "Bugün Türkiye’de asgari ücret genel ücret haline gelmiştir" tespitinin yapıldığı raporda; 2004 yılında ortalama ücret asgari ücretin 2,4 katı iken şu anda 1,7 katı olduğu belirtildi.

Veriler, çalışan nüfusun yüzde 50’sinden fazlasının asgari ücret ve civarı aldığını ortaya koydu.

Verilere göre; 5,7 milyon kadının yüzde 59,5’i asgari ücretin altı ve asgari ücretin yüzde 20 fazlası ücretler ile çalışmakta.

Raporda; 'Asgari Geçim İndirimi'ne (AGİ) ilişkin bilgi verilerek, vergilendirme sistemi de eleştirildi. ödeyerek zaten vergi almıyoruz diyorlar. İktidarın AGİ dahil olarak açıkladığı asgari ücretin neredeyse iki katı vergi aldığı verilere yansıdı.

Öte yandan çalışanların üçte biri kayıt dışı çalıştırılıyor.

Türkiye'de sendikalaşma oranı ise yüzde 13'e düştü. TİP raporunda; anayasal bir hak olan sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması vurgulandı.

ÖNERİLER

Raporda; milyonların temel ücreti haline gelen asgari ücrete ilişkin önerilerde sıralandı. O önerilerden bazıları şöyle oldu:

- İşçinin deneyimi oranında maaşı asgari ücretin üstünde olmalıdır.

- Sağlığımızı, çocuğumuzu, engellimizi, yaşlımızı emnaet ettiğimiz emekçilerin maaşı asgari ücretin üstünde olmalıdır.

- Mühendis, mimar, avukat, diş hekimi vb.kişiler kendi alanlarında çalışıyorsa ücretleri asgari ücret üzerinde olmalıdır. Bu alandaki iş kolu asgari ücreti Meslek Odaları, Baro vb. meslek örgütleri tarafından belirlenmeli ve denetlenmelidir.

- 30 büyükşehirde çalışanların maaşı yine asgari ücretin üzerinde olacak şekilde belirlenmelidir.

- İlgili büyükşehir belediyesinin açıkladığı aylık toplu ulaşım abonman bedeli açıklanacak asgari ücretin üzerine eklenmelidir.

- Madende, inşaatlarda metal sanayinde hizmet sektöründe ve benzeri ağır iş yapanlarda asgari ücret üzerine iş güvenliği risk primi eklenmelidir.

Etiketler
Asgari Ücret Türkiye