TÜİK işçinin yaşam maliyetini hesaplamaktan kaçındı, DİSK sordu: Bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir?

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK'in bekar bir işçinin yaşam maliyetini hesaplamaktan kaçınmasına ilişkin, "TÜİK’e bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir?" diye sordu.

TÜİK işçinin yaşam maliyetini hesaplamaktan kaçındı, DİSK sordu: Bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir?

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, son dönemdeki tartışmalı enflasyon verileriyle gündeme gelen Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), bir işçinin aylık asgari geçim tutarını hesaplamamasına tepki gösterdi.

Bekâr bir işçinin aylık asgari geçim tutarını 'ağır, orta, hafif' işlerde çalışanlar için ayrı ayrı hesaplayarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na sunan TÜİK, bu yıl "Üzerimize kalıyor" diyerek hesaplamak istemedi. İşveren de işçinin aleyhine olan bu çıkışta devlet kurumuna destek çıktı.

'TÜİK, TEMEL GÖREVLERİNİ SAVSAKLAYAMAZ'

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise TÜİK'in bu tutumunu eleştirdi. "Bu durum kabul edilemez" diyen Çerkezoğlu, "TÜİK bir kamu kuruluşu olarak yapması gereken temel görevleri savsaklayamaz" ifadelerini kullandı.

"TÜİK neden bu veriyi komisyona sunmaktan kaçınmaktadır? TÜİK’e bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir?" diye soran Çerkezoğlu, şöyle yazdı:

"Açıkladığı enflasyon oranları ile milyonlarca çalışanın ücretlerini belirleyen TÜİK sıra yaşam maliyetini hesaplamaya gelince bundan kaçınıyor.

Asgari Ücret Tespit Yönetmeliğine göre asgari ücrete ilişkin kararın toplanan bilgi ve belgelere göre hazırlanacak bir gerekçeye dayandırılması zorunludur. Bu bilgi TÜİK tarafından hesaplanması gereken yaşam maliyetidir.

'BASKI VE TELKİN Mİ GELDİ?'

TÜİK bütün bilgilere sahip olduğu halde neden bu veriyi komisyona sunmaktan kaçınmaktadır? TÜİK’e bu yönde bir baskı ve telkin mi gelmiştir? TÜİK’in bekar bir işçinin yaşam maliyetini hesaplamaktan kaçınmasının sebebi 4 kişilik bir ailenin yaşam maliyetinin ortaya çıkması mıdır?

'SAKLAMAK İSTİYORSA NAFİLEDİR'

TÜİK bunu saklamak istiyorsa nafiledir. Hesaplamamıza göre 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam maliyeti (yoksulluk sınırı) Ekim 2021 ayı itibariyle 10 bin 335 TL’dir. Bu rakamın kasım ve aralık ayında çok daha yüksek olduğu açıktır.TÜİK’in sorumsuzluğu ve sorumluluktan kaçınması kabul edilemez."

Etiketler
Ordu DİSK TÜİK