Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi ekonomist Kubilay'dan dikkat çeken değerlendirme

Ekonomist Murat Kubilay, Merkez Bankası'nın yarın yapacağı PPK toplantısı öncesi ekonomideki son duruma ilişkin görüşlerini paylaştı.

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi ekonomist Kubilay'dan dikkat çeken değerlendirme

Merkez Bankası'nın yarın yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında alınacak faiz kararı merakla bekleniyor. Geçtiğimiz 3 ay boyunca faiz indirimine giden Merkez Bankası, doların ateşini söndürmek için son 10 gündür piyasalara müdahale etse de etkili olamıyor. Öte yandan, Merkez Bankası'nın faize kesin olarak karşı olduğunu her fırsatta dile getiren AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla faiz indirimine gittiğinin düşünülmesi de piyasaları olumsuz etkiliyor.

"ATEŞKES YAPMAK YA DA YAPMAMAK"

Ekonomist Murat Kubilay, Merkez Bankası'nın yarını alacağı kararla ilgili değerlendirmelerini paylaştığı bugünkü yazısında, "TCMB’nin bir karar alması gerek; iktidarın rahatlama hayali kurduğu nisana kadar, yatırımcılarla bir ateşkes yapmak ya da yapmamak. Yani faiz indirimlerini sürdürmemek ve piyasayı yatıştırmak. Bu ateşkesle piyasalar nefes alabilir." değerlendirmesini yaptı.

"TESELLİ İKRAMİYESİ CARİ FAZLA"

Kubilay, Politikyol'da yer alan yazısında, "Merkez Bankası aldığı kararlarla Türkiye ekonomisinde son 3 ayda yarattığı yıkımı ölçebilecek yetkinliğe hala sahip. Ölçmek yerinde karar almak için gerekli bir ön koşul olsa da tek başına yeterli değil. Bozulan enflasyon beklentileri yalnızca döviz ve altına artan taleple döviz kurunu yükseltmiyor; ticaretin olağan bir fiyatlama ve ödeme sistemi içerisinde işlemesine de mani oluyor. Bu durumun ağır sonuçlarını satın alma gücü kaybı, batık krediler ve yüksek işsizlikle yaşayacağız. Bu esnada elde edilen cari fazla ise tek teselli ikramiyesi olacak." ifadelerini kullanan Kubilay, önceki ay gerçekleşen PPK toplantısını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz ayki PPK toplantısı öncekilerinden ayrıydı, çünkü toplantı öncesinde bir spekülatif atak yaşanmış, buna rağmen PPK zaten meyilli olduğu kararı uygulamıştı, yani hiçbir olağanüstülük yokmuşçasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen talimatı uygulamışlardı. Kararın ardından Erdoğan’ın ekonomiye ve özellikle faizlere ilişkin daha da sertleşen dili ile TCMB’nin yapmış olduğu döviz kuruna müdahale olmayacağına ilişkin ilk açıklama yangını daha da tutuşturdu. Ta ki dolar kuru 14 TL seviyesine ulaşıp önce 3 parça halinde, sonra 15 TL’ye yaklaşınca diğerlerinin toplam hacmini aşacak düzeyde dövize satım müdahalesi yapılana kadar. Enflasyon beklentilerinin bozulduğu, yani yeni faiz indirimleri gelmese dahi reel faizin eksi olacağına inancının arttığı bir ortamda, eksi rezervlere sahip TCMB’nin döviz satımı beklenildiği gibi pek etkili olmadı. Yalnızca TCMB için, en azından şimdilik, 14 TL civarının bir sınır olduğunu gördük. Fakat bunun sürekliliği pek de kolay değil.

Yine de bu konuya dair daha olumlu yanları da belirtelim; artık cari açık vermiyoruz ve yabancılara ait sıcak para ile büyük ölçüde vedalaştık. Yani TL’ye güvenmeyip çıkmak isteyen yabancılar artık ana oyuncular değiller. Dış ödemeler dengesi krizi beklenmediği için dış borç ve ithalat ödemelerinde de bir sorun yok. Ötesi cari fazla verdiğimiz için TCMB’nin rezervlerini bir taraftan boşaltırken diğer taraftan doldurması mümkün. Mesele şu ki bu kadar itibar yoksunu bir yönetimle ve eksi reel faiz beklentisiyle, döviz satıp istikrar satın almak zor.

NİSAN AYINA KADAR ATEŞKES

Bu nedenle TCMB’nin bu hafta bir karar alması gerek; iktidarın rahatlama hayali kurduğu ilk dönem olan Nisan ayına kadar, yatırımcılarla bir ateşkes yapmak ya da yapmamak. Daha açık bir şekilde ifade edersek; faiz indirimlerini sürdürmek ve geleceğe ilişkin devam kararı mı vermek veya alınan kararların ilk hasarlarının tespiti sonrası duraklayarak piyasayı yatıştırmak."

"BUNLARA NEDEN OLANLARA VEDA EDİLİR"

Kubilay, yazısını, "Faiz artırımı yoksa ve cari fazla yeterli gelmiyorsa; ya döviz kuru serbest bırakılır, ya kısmi sermaye kontrolleri gündeme gelir ya da tüm bu para politikalarına neden olanlara veda edilir." sözleriyle noktalandırdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Faiz Merkez Bankası