Merkez Bankası’nın dövize beşinci müdahalesinin maliyeti belli oldu

Merkez Bankası doların 17, euronun 19 lirayı aşmasının ardından 17 günde beşinci kez döviz piyasasına müdahale etti.

Merkez Bankası’nın dövize beşinci müdahalesinin maliyeti belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Dolar/TL 'nin 17 seviyesini aşmasının ardından piyasaya satım yönünde müdahale etti.

TCMB'den yapılan açıklamada "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Bu müdahale TCMB'nin Aralık başından bu yana yaptığı beşinci müdahalesi oldu.

Müdahaleyle 16,50 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL kuru, daha sonra yeniden 16,72'nin üzerine tırmandı. Dolar akşam saatleride 16 lira 48 kuruş seviyesinden işlem görüyor.

DAHA ÖNCEKİ MÜDAHALELERİN MALİYETİ

Merkez' Bankasının 1 Aralık'taki ilk müdahalesi yaklaşık 650 milyon dolar, 3 Aralık’taki ikinci müdahalesi yaklaşık 400 milyon dolar, 10 Aralık’taki üçüncü müdahalesi ise yaklaşık 500 milyon dolar seviyesindeydi.

TCMB’nin dördüncü ve 2,5 milyar dolarlık son müdahalesi ile birlikte toplam tutar yaklaşık 4 milyar seviyesine yükseldi.

Bu arada faiz indirimi serisinin başladığı eylül ayında dolar/TL'nin 8.30 dolaylarında olduğunu hatırlatmakta fayda var.

FAİZİ 100 BAZ PUAN İNDİRMİŞTİ

Merkez Bankası, yüzde 21'i aşan 'resmi enflasyon' ve TL'deki değer kaybına rağmen dün politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 14’e çekti.

Para Politikası Kurulu (PKK), karar metninde faiz indirimleri için ima edilen sınırlı alanın tamamlandığı vurgusunu yaptı: “Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir."

BEŞİNCÜ MÜDAHALENİN MALİYETİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın doğrudan Döviz satış yöntemiyle yaptığı beşinci müdahalesinde yapılan satış tutarının yaklaşık 2 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, ağırlıklı olarak bireysel yatırımcı talebinin karşılandığı günde; sınırlı miktarda yabancı talebinin de söz konusu olduğu ifade ediliyor.

Günün ilk bölümünde müdahale ağırlığının daha yüksek olduğu, kapanışa doğru ise talebin bir miktar daha düşük kaldığı belirtiliyor.

Böylelikle, 1 Aralık’ta başlayan müdahale sürecinde 5 günde toplam satış miktarının yaklaşık 6 milyar dolara ulaşmış oldu. Merkez Bankası’nın dördüncü müdahalesinde 1 günlük satış miktarı 2.5 milyar dolar olmuş, yabancı yatırımcının da ciddi şekilde alıcı olması, müdahale büyüklüğünü artırmıştı.

Bloomberg HT’nin görüştüğü piyasa oyuncuları, müdahalelerde ilk işlemler sırasında çok yoğun ve ısrarcı bir alıcı görülmediğini, talebin bireyselden geldiği için genel olarak daha dengeli şekilde gerçekleştiğini ifade ediyor.


Etiketler
Merkez Bankası Vize Döviz