Ekonomi yazarı 'kur korumalı mevduat' hesabında tavan faizin üzerine çıkmanın yolunu anlattı
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, "Kur korumalı mevduat hesabına tavan faiz getirilmesi yanlış; ama vatandaşın bu tavan faizi aşmasının yolu var. Hesap üçer aylık dönemler için açılırsa birikimli faiz yüzde 18'i aşıyor." dedi.
Dünya yazarı Alaattin Aktaş, kur korumalı mevduat hesaplarına getirilen tavan faiz uygulamasını eleştirdi ve bu uygulamayı aşmanın yolunu açıkladı.
Aktaş, "Hazine ve Maliye Bakanlığı TL cinsinden açılan kur korumalı mevduat hesapları için yüzde 14 taban, yüzde 17 de tavan faiz getirdi." diyerek tavan faiz uygulamasına gidilmesinin, kur artışının faizin üstüne çıkması durumunda Hazine'nin yükünü artıracağını hatırlattı.
Aktaş, "Bankalar, diğer mevduatlarda olduğu gibi kur korumalı mevduatta da faizi serbestçe belirlese, belki oran yüzde 17’nin üstüne çıkarılacak, böylece Hazine’ye binmesi muhtemel yük ya azalacak ya da tümüyle ortadan kalkacak. Ama tercih tavan faiz getirme yönünde kullanıldı ve bu oran da Merkez Bankası’nın politika faiz oranına bağlandı. Tavan faiz, aynı zamanda kur korumalı mevduat hesabında taban faiz olan Merkez Bankası’nın politika faizinin ancak 3 puan üstünde olabilecek. Ancak her ne kadar bu hesaplara faiz tavanı konulmuşsa da bu oranın üstüne çıkmak mümkün." ifadelerini kullandı.
Yüzde 17'nin üzerine çıkmanın nasıl mümkün olabileceğini ise şöyle anlattı:
Yüzde 17’lik faiz üstünden hesaplama yaparsak en düşük vade olan 92 güne denk gelen faiz yüzde 4,285 düzeyinde. Yani bu hesaba 100 bin lira yatırıldığında 92 gün sonra ele geçecek faiz 4.285 lira.
Tabii bu dönemde kur artışı örneğin yüzde 5'i bulursa tasarruf sahibinin toplam getirisi 5 bin lira olacak. Faizle olan fark Hazine tarafından ödenecek.
Peki yıllık faizi yüzde 17’nin üstüne çıkarmak nasıl mümkün olacak?
Bu soruya yanıt vermeden, faizin tüm yıl boyunca yüzde 17 düzeyinde sabit kalacağını varsaydığımızı belirtelim.
Yani diyelim Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 14’te sabit tutuldu, Maliye Bakanlığı da tavan oran olarak artı 3 puanı değiştirmedi ve dört çeyrek boyunca yüzde 17’lik oran korunmuş oldu.
Bugün yüzde 17’den bir yıl vadeli hesap açtıran, bir yıl sonra bu oranı gelir hanesine yazacak. Bir kez daha vurgulayalım; bu hesaplamalar kur artışının faizden düşük kaldığı varsayımına dayanıyor.
Ama hesabı bir yıl vadeli değil de daha kısa vadeli açtırırsanız ne olur?
İlk çeyrek olarak niteleyebileceğimiz 92 günün sonunda yüzde 4,285 faiz geliri elde edersiniz, yani anapara 104.285 liraya çıkar.
Bu tutar yine yıllık yüzde 17 faizle bir üç ay daha yatırıldığında altıncı ayın sonunda para 108.754 liraya yükselir. Aynı şekilde devam edildiğinde dokuzuncu ay sonundaki tutar 113.414 lira, yıl sonundaki tutar da 118.274 lira olur.
Böylece bir yıl vadeli hesap açıldığında yüzde 17 faiz alınabilirken, üçer aylık gidilmesi halinde bir yılın sonunda yüzde 18.27’lik faiz geliri elde edilir.
Yazının tamamını okumak için tıklayın.