Yeni ekonomi modelinin temeli o yazı mı? 'Erdoganomics'le AKP yeni sınıfını yarattı
Erkin, yeni ekonomi model konusunda Cumhurbaşkanı danışmanı Ertem'in adını geçtiğini belirterek Ertem'in yedi yıl önce kaleme aldığı yazıyı hatırlattı ve "Sonuçta… AKP yeni sınıfını yarattı ve bu sınıf yeni ‘aristokrasiyi' temsil ediyor" dedi.
Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomik modelin kaynağının Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem olduğunu kaydetti.
Erkin, “Erdoganomics” başlıklı yazısında, “Model konusunda Ankara'da iki ismin ağırlıklı olarak geçtiğini duyuyoruz. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nda yer alan Meltem Taylan Aydın ve Dr. Cemil Ragıp Ertem. Özellikle Ertem'in geçmişte kaleme aldığı yazılara bakınca YEM'in nasıl oluştuğunu anlıyoruz” dedi.
YENİ EKONOMİ MODELİNİN TEMELİNİ ATAN YAZI
Cemil Ertem’in 12 Mart 2014'te “Ve karşınızda Erdoganomics” başlıklı bir yazı kaleme aldığını söyleyen Aytunç Erkin, yedi yıl önce kaleme alınan yazıdaki içeriği Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin kullandığını belirtti.
Cemil Ertem söz konusu yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:
“…Erdoganomics, Ortodoks iktisadın para politikasından da ayrılır. Erdoganomics, yüksek faizi, enflasyonun çaresi olarak görmez, Ortodoks neoliberal politikaların aksine, yüksek faizin, sanayi işletmeleri üzerinde tahribat yaptığını savunarak, enflasyonun temel nedeninin yüksek faiz olduğunu söyler. Böylece, (Türkiye'de Merkez Bankası, Erdoganomics'in etkisinde kalarak ‘bağımsızlığını' yitirmiş ve geleneksel Ortodoks enflasyon hedeflemesi amaçlı para politikası yerine, yeni politikalara geçmeye çalışmıştır.”
“YEM'İN TEMELDE NEYİ SAVUNDUĞUNU KİMSE ANLAYAMIYOR”
Sözcü yazarı Erkin, yazısını şöyle sürdürdü:
“Burada bir sorun var: Cemil Ertem ve arkadaşları ‘Neoliberalizm’ eleştirisi yaparken, Erdoğan ve Nebati ‘serbest piyasa ekonomisinde ısrarlıyız’ cümlesini sıkça kuruyor. O zaman açıklanan YEM'in temelde neyi savunduğunu kimse anlayamıyor!
Külliyenin ekonomistlerinin ısrarla savunduğu tez şu: ‘… IMF'ci Ortodoks para politikalarından ayrılıp, rekabetçi ve ihracata dönük bir KOBİ ekonomisini destekleyen, faize dayanmayan bir ekonomi anlayışı, anti-tekel açık bir ekonomide olabilir…’
Oysa elektriğe yapılan zamma bakın! Dağıtım şirketleri üzerinden tekel oluşturan bu iktidar değil mi? 21 elektrik bölgesi 12 milyar 914 bin 75 dolara satılmadı mı?”
“AKP YENİ SINIFINI YARATTI VE BU SINIF YENİ ‘ARİSTOKRASİYİ' TEMSİL EDİYOR”
Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ)'ın 2019'da 1.6 milyar lira olan net dönem kârı, 2020 yılında 4.84 milyar liraya yükseldiğini belirten Aytunç Erkin yazısını şöyle bitirdi:
“Yani… AKP iktidarı hâlâ 1980'in hemen öncesinde başlayan Reagan-Thatcher-Özal üçlüsünün savunduğu ‘Şikago Okulu'nun savunuculuğundan vazgeçmedi ve vazgeçmeyecek. Ancak YEM'in mimarlarından Cemil Ertem'in 2014'teki şu tespiti doğru:
‘… Erdoganomics varsa -ki bence olumlu anlamda var ve sürdürülebilir, sürdürülmesi lazım da- bu anlayışın, geleneksel tekelci sermaye sınıfından ayrı yeni bir yatırımcı, küresel rekabet eden -G.Kore örneğinde olduğu gibi- bir sermaye sınıfı yaratmak istemesi de söz konusudur ve bu da doğrudur.’
Sonuçta… AKP yeni sınıfını yarattı ve bu sınıf yeni ‘aristokrasiyi' temsil ediyor. Gerisi slogan ve altı dolu olmayan açıklamalar!”