Grev kararı alan Türk Metal MESS ile yeniden toplu sözleşme için yeniden masaya oturuyor: Türk Metal ne istiyor?
Grev kararı alan ve düzenlediği eylemlerle taleplerini dile getiren Türk Metal Sendikası, işveren sendikası MESS'le yeniden görüşücek. İşte sendikanın istekleri, patronların tavrı...
24 Aralık’ta grev kararı alan Türk Metal sendikası, Pazartesi günü ağustos ayından beri yaptığı toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlayamadığı işveren sendikası MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) ile Pazartesi günü saat 18’de yeniden görüşme yapacak.
Grev kararı aldıktan sonra İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa, Kocaeli gibi güçlü olduğu illerde ve işyerlerinde daha küçük ölçekli eylemler düzenledikten sonra 2 Ocak’ta Kocaeli’nde büyük bir miting yapan Türk Metal, taleplerinin kabul edilmemesi halinde greve gidecekleri uyarısında bulunmuştu.
2022 ve 2023 yıllarını kapsayacak toplu iş sözleşmesi Türk Metal’in 209 bin üyesinden 130 binini ilgilendiriyor
Türk Metal, MESS’in ilk 6 ay için yüzde 12, altı aylık diğer üç periyot için enflasyon oranında artış önerisini reddetmişti.
TÜRK METAL BAŞKANI: ‘‘YILLIK BAZDA SÖZLEŞMEMİZ TOPLAMDA YÜZDE 50,45’E GELDİ AMA YETERLİ GÖRMÜYORUZ’’
Dün Bursa 3 Nolu Şube’nin Olağan Genel Kurulu açılış konuşmasını yapan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, MESS’ten kendilerine iletilen son teklifin de henüz yeterli olmadığını söyledi.
Kavlak, “Muhatabımız MESS, köprüleri atmak yerine, masada buluşmak ve sorunu çözmek yolunda önemli bir adım attı. Sözleşmemizin birinci altı ayı için, geçmişe dönük yüzde 8,8 enflasyona karşılık bize, yüzde 21 oranında artış önerdi. İkinci altı ay için önerdiği artışla birlikte yıllık bazda sözleşmemiz toplamda yüzde 50,45’e geldi. Sosyal haklar için de, daha önce teklif ettiği yüzde 19’u yüzde 25 olarak revize etti. Peki, bu bizim için yeterli mi? Asla… Bunu iyiniyetli bir teklif olarak görüyoruz ama sözleşmenin makul bir noktada bitmesi için asla yeterli görmüyoruz, görmeyeceğiz. Ancak şunu da kimse yanlış anlamasın, biz bu işi bir an önce bitirmek istiyoruz ama verilen her teklifi kabul edecek de değiliz” dedi.
TÜRK METAL İLK YIL YÜZDE 76, İKİNCİ YIL YÜZDE 36 ARTIŞ İSTİYOR
Türk Metal Başkanı, 230 bin işçisiyle Türkiye’nin Hizmet-İş’ten sonra en örgütlü sendikasının greve çıkmaması için talep ettikleri tekliflerini de bir kez daha dile getirdi.
Pevrul Kavlak, “Biz, birinci altı ay için, taslağın tamamını istiyoruz. Taslağımızdaki yüzde 29,57’yi talep ediyoruz. Yani MESS ortalamasına brüt 1882 lira, nette de yaklaşık 1500 lira talep ediyoruz. İkinci altı ay için de yüzde 36 istiyoruz. Bu da yaklaşık brüt 2970 liradır. Bunun da getirisi, Yine yaklaşık net 2500 liradır. Böylece, yıl bazında kümülatif olarak 4852 lira brüt, yaklaşık 3900 lira da net zam istiyoruz. Bu da yıllık bazda yüzde 76,21 oranına denk geliyor. Bütün bunlara, ücretimizin asgari ücret kadarının vergiden muaf olmasının getirdiği yaklaşık yüzde 7.6’lık getiri de dahil değildir. Bizim teklifimiz budur. Bazı arkadaşlarımız, ikinci yıl için istediğimiz yüzde 36 oranını sabit bir oran olarak algılamışlar. Yani bizim, enflasyon ne olursa olsun, yalnızca yüzde 36 oranında bir zam istediğimizi düşünmüşler. Bu talep ortalama bir orandır. MESS bize ikinci altı ay için gerçekleşecek enflasyonu vermek istemese de, biz yüzde 36’yı talep ediyoruz. Yani bu durumda, ikinci 6 ay enflasyonu yüzde 36’nın altında olursa, biz kardayız. Refah payımızı almış olacağız. Üstünde olursa, örneğin enflasyon 38 ya da 40 oldu, biz o zaman gerçekleşen bu oranı alacağız. Yani 38 ise 38, 40 ise 40 alacağız” diye konuştu.
‘‘YA HAKKIMIZI VERECEKLER YA DA KOCAELİ’NDEN GELEN O SELE KAPILIP SÜRÜKLENİP GİDECEKLER’’
İşçinin cebindeki paranın her geçen gün eridiğini vurgulayan Türk Metal Başkanı, anlaşmak istediklerini ancak haklarını almadıkları bir sözleşmeye imza atmayacaklarını vurguladı.
Kavlak, “Bir gün aldığımızı ertesi gün aynı fiyata alamıyoruz. Ödediğimiz para artıyor, filemiz küçülüyor. Artık hepimiz bir anlamda sözün bittiği yerdeyiz. Çünkü artık hepimiz dayanma gücümüzün sınırındayız. Çünkü artık hepimiz dardayız, zordayız. Ben bu bozuk düzeni kabul etmiyorum zamlardan, hayat pahalılığından, TÜİK’in yalanlarından, vallahi de bıktık, billahi de bıktık. Biz bu işi bir an önce bitirmek istiyoruz. İçeride birikmiş paralarımızı, iyice pul olmadan almak istiyoruz. Önümüzü görmek, ne alacağımızı bilmek, hayatımızı ona göre yaşamak, işimize, gücümüze bakmak istiyoruz. Ancak şunu da kimse yanlış anlamasın, biz bu işi bir an önce bitirmek istiyoruz ama verilen her teklifi kabul edecek de değiliz. Kazanılmış haklarımızdan bir milim bile geri adım atmam, attırmam. O dayatmalar o masadan kalkacak, ücret pazarlığı da ondan sonra başlayacak. Bunun başka bir yolu yok. Kaldırın masadan o maddeleri. Kocaeli’ndeki o selin gümbürtüsüyle birlikte artık o masaya ben geliyorum. O meydandan, bu salondan aldığım güçle o masaya ben geliyorum. Ya hakkımızı verecekler ya da Kocaeli’nden gelen o sele kapılıp sürüklenip gidecekler” dedi.
Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerleri arasında Türkiye’nin en büyük otomotiv üreticisi kuruluşları Renault, Ford Otosan, Tofaş’la birlikte Mercedes, MAN, Türk Traktör, Arçelik, Bosch, Otokar ve bu şirketlerin yan sanayileri de yer alıyor.