Ekonomist Timothy Ash: Türkiye bir başarı hikayesi olabilirdi; yabancı yatırımcıların dönüşü için yeni hükümet gerekebilir
Ekonomist Timothy Ash, Türkiye'nin yeni ekonomi modelini değerlendirirken yabancı yatırımcıların Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güvenlerini kaybettiğini ve ülkeye dönüşleri için yeni hükümet gerekebileceğini söyledi.
Bluebay Asset Management’ten iktisatçı Timothy Ash, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri Diken'den Anıl Can Tuncer'e değerlendirdi. Hükümete güven sorununa işaret etti ve yabancı yatırımcının dönüşü için yeni bir hükümetin gerekebileceğini söyledi.
Yüksek enflasyon ve TL’nin değer kaybıyla mücadelede etkin bir araç olarak görülen politika faizlerinin artırılmasına karşı çıkan Erdoğan, 20 Aralık akşamı yeni ekonomik tedbirleri açıklamıştı. Buna göre yeni ‘ürün’le TL mevduat sahipleri, mevduatın sonunda eğer artış varsa döviz farkını devletten alacak. Bu farkı Merkez Bankası (MB) ve Hazine ve Maliye Bakanlığı karşılayacak.
‘Kur korumalı mevduat’ sistemi uzmanlar tarafından ‘örtülü faiz’ olarak değerlendiriliyor.
Erdoğan’ın duyurduğu adımlar kurdaki hareketliliği biraz olsun durdursa da TL’de geçen seneye göre kayıp hala yüksek oranda.
'YATIRIMCILAR ERDOĞAN'A GÜVENLERİNİ KAYBETTİ'
Ash, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine nasıl baktığıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi:
"İnsanlar Türkiye’ye uzun vadeli olarak rağbet ediyor ve yatırım yapmak istiyor ancak tabii ki bu mevcut politika koşullarında değil. Yabancı yatırımcılar riskleri azaltmaya çalışıyor ve ancak ‘ortodoks’ politika ayarları yeniden getirildiğinde geri dönecekler. Belki de bunun için seçimler ve yeni bir hükümet gerekir. Yatırımcılar Erdoğan’a güvenlerini kaybetti.”
'TÜRKİYE BÜYÜK BİR BAŞARI HİKAYESİ OLABİLİRDİ'
Ash, Erdoğan’ı eleştirdiği paylaşımın iktidar yanlısı medya tarafından ‘yanlış’ anlaşılıp haberleştirilmişti. Ash ise bu durumla alay eden bir paylaşımda daha bulunmuştu.
Sabah'ın başyazarı Mehmet Barlas da ironiyi anlamadı: 'Bunlar iddialı sözler olabilir'
”Britanya mizahı çok özeldir” diyen Ash, son olarak şunları söyledi:
”Gerçek şu ki; Türkiye’deki mevcut politika düzenlemeleri gerçekten kötü ve Türkiye’de bir kriz yaşanması çok muhtemel. Türkiye’nin gerçekten güçlü yanları var – demografi, coğrafi konum, güçlü üretim tabanı, bankalar, kamu maliyesi ve girişimi teşvik eden iş kültürü. Türkiye büyük bir başarı hikayesi olabilirdi ama bu gerçekten de aptalca para politikası düzenlemeleri yüzünden zarar görüyor. Başkanlık sisteminde kontrol ve dengenin olmaması büyük zararlar veriyor.”