Trendyol çalışanlarının eylemi yayılıyor: ‘Yönetim doğruyu söylemiyor’
Trendyol çalışanlarının iş bırakma eylemi tüm Türkiye’ye yayıldı. İşçiler yüzde 11 zammı kabul etmezken 10 bin TL’nin üzerinde para kazanmalarına rağmen vergiler ve diğer harcamalarla birlikte ceplerine giren paranın 3-4 bin TL olduğunu söylüyor.
GERÇEK GÜNDEM - FIRAT FISTIK / Enflasyon oranının yüzde 36 açıklanmasına rağmen sabit maaşlarına yüzde 11 oranında zam yapıldığını söyleyen Trendyol Express çalışanları eylemlerine devam ediyor. İstanbul’da başlayan eylemler İzmir, Diyarbakır, Muğla, Eskişehir gibi illere de yayıldı.
‘YÖNETİM DOĞRUYU SÖYLEMİYOR’
Trendyol'da sözleşmeli olarak çalışan kuryeler, eylemlerine dün başladılar. Trendyol yönetimi, çalışanların hak edişlerinin toplamının 10 bin TL'nin altında kalmadığını, yüzde 22 zam önerildiğini söylerken, çalışanlar ise masraflar çıkarıldığında kendilerine 3-4 bin TL kaldığını belirtiyor.
Trendyol çalışanlarından M.B., yönetimin iddialarını yalanlarken kendilerine yüzde 11 zam teklif edildiğini ve aradaki farkı şöyle anlatıyor: “Zam teklifi günlük 30 lira gibi komik bir paraya denk geliyor. İnsanlar arabalarıyla çalışıyor burada. Sözleşmeli taşeron olarak çalışıyoruz. Trendyol ile her yıl paket başı anlaşma imzalıyoruz. Bu yıl ki rakam geçen yıl verilen rakamın aynısı. Paket başı fiyat geçen sene 4,75’ti, bu yıl ilk 40 paket için 5,50 TL geri kalanı için yine 4,75. Bir farkı yok yani.”
CEPLERİNE AYLIK 3-4 BİN TL GİRİYOR
Trendyol’un Türkiye’deki pazarın yüzde 30’una hakim olduğunu söyleyen M.B., “Ay sonunda cebimize 3-4 bin TL arasında bir rakam giriyor. Vergiler masraflar çok fazla. Aldığımız ücret olan 10 bin 700 TL çalışanın cebine giren para değil. Cebe giren para 3-4 bin TL’yi geçemez” diyor.
İşçiler, damga vergisi, motorlu taşıt vergisi, yemek ücreti, sigorta, araç bakım, kasko, trafik sigortası, yakıt, muayene, muhasebe ücretinin toplam 6 bin 586 TL olduğunu söylüyor.
İşçilerin talepleri ise şunlar:
Tamamlama ücretine yüzde 50 zam
İkinci slotun kaldırılması
Hak aramaya katılan hiçbir kuryenin iş hakkının feshedilmemesi
Çalışanlar üzerindeki mobingin kaldırılması
İşçiler, bu talepleri için İstanbul Yenikapı ve Maltepe meydanlarında toplandılar.