Ekonomist Gürses: Şubat ayında enflasyon muhtemelen yüzde 50'nin üzerine çıkacak

Ekonomist Uğur Gürses, TÜİK'in açıkladığı 2022'nin ilk enflasyon rakamlarını T24 canlı yayınında yorumladı.

Ekonomist Gürses: Şubat ayında enflasyon muhtemelen yüzde 50'nin üzerine çıkacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre enflasyon aylık bazda yüzde 11,10 artarken, yıllık bazda 48,69'a yükseldi. Böylelikle aralıkta 38,06 olarak açıklanan yıllık enflasyonda, 19 yıllık zirve yüzde 48,69 ile yenilenmiş oldu.

Ekonomi uzmanları ve akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) yaptığı hesaplamalara göre ise enflasyon ocak ayında aylık yüzde 15.52 artarken, son 12 aylık artışı ise yüzde 114.87 olarak gerçekleşti.

Ekonomist Uğur Gürses, enflasyondaki son durumu T24'te Murat Sabuncu’ya yorumladı.

Gürses, "Geçen yıl eylül, ekimden beri "Yeni Ekonomik Model" diye uyduruk model devreye sokulduktan sonra sonuçları kestirmek güç değildi. O da enflasyonun patlamasıydı." dedi.

Gürses, "Bu enflasyon verilerinde ağırlıkları düşürmeleri dikkatimi çekti. Bu enflasyon burada duracak mı? Bakan Nebati'nin verdiği bir söyleşi var. Eskiden ocak ayında pik olur sonra aşağı inecek diyordu. Şimdi nisana ertelemiş. Nisanda pik olması mümkün mü? Bu gidişle mümkün diye düşünüyorum. Yüzde 50'lik bir enflasyona muhtemelen gelecek ay çıkacağız. Aylık yüzde 2'lik enflasyon devam ederse, yüzde 55-60'lara doğru çıkmış olacağız." diye konuştu.

Gürses, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çekirdek enflasyon tarafına baktığımızda yüzde 7'ye yakın bir artış var. Bu bize yüzde 90'lık bir ivme ile enflasyonun gittiğini gösteriyor.

ENAG yüzde 100'ün üzerinde enflasyon buluyorlar ki genel olarak bakıldığında böyle bir enflasyon ivmesi var.

Ankara, çöküşe götüren politikalarda ısrarcı görünüyor.

Enflasyon yıkıcı bir şekilde önce mutfağı vuruyor ama öbür taraftan dış ticareti de görüyoruz, işin bozulduğunu gösteriyor.

Enflasyon o kadar yıkıcı bir şey ki, insanların gelirlerini erozyonla çökerten, onların satın alma gücünü yerle yeksan eden bir dalga. İnsanlar, bu ekonomi politikalarıyla son 20 senedir karşılaşmadığı enflasyon dalgasıyla karşı karşıya. Bunu baştan beri tahmin ediyordum ve o gerçekleşiyor. Orta sınıf insanlar aşağı doğru baskılanıyor... Daha günlük geçinme (kira, gıda, ulaşım) diye bakarsak geçinmeyi doğrudan etkiliyor.

İktidar değiştiği zaman Türkiye'de birçok şeyin toparlanacağı, güvenin tesis edileceği çok açık görünüyor. Ama insanlara somut bir şey söylemek gerekiyor. Ama popülizm değil, olabilecek şeyleri söylemek gerekiyor.

Etiketler
Enflasyon TÜİK