Dünya yazarı Şeref Oğuz'dan 'hiperenflasyon' yazısı: 'Korktuğumuz başımıza geldi'

Enflasyon rakamları ekonomideki durumu gözler önüne serdi. Dünya yazarı Şeref Oğuz durumun hiperenflasyon olduğunu yazdı.

Dünya yazarı Şeref Oğuz'dan 'hiperenflasyon' yazısı: 'Korktuğumuz başımıza geldi'

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modeli yurttaşlara enflasyon olarak döndü.

Eylül ayında başlayan faiz indirimleriyle birlikte 2021 yılının son ayları döviz kurlarında yükseliş ve dalgalanma ile enflasyonda durdurulamayan artış ile sona erdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ocak ayında yüzde 11,10 arttı. Böylelikle yıllık enflasyon yüzde 48,69’u buldu. Veriler enflasyonda 19 yıllık zirvenin yenilendiğini gösterdi.

Bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG, yaptığı açıklamada ocak ayı enflasyonunu yüzde 15,52, yıllık enflasyonu ise yüzde 114.87 olarak tespit ettiklerini duyurmuştu. TÜİK'in enflasyon hesaplamasında baz alınan ürün sepeti ve ağırlıklarını güncellediğini duyurması üzerine ENAG, yeni enflasyon sepetine göre hesapladıkları enflasyon oranını açıkladı.

ENAG, "Enflasyon Araştırma Grubu: Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği yeni enflasyon sepeti ve ağırlıklara göre: Ocak ayı enflasyon oranı %15.79, son 12 ayın enflasyon oranı ise %115.17 olmuştur. Enflasyon sepetindeki fiyatı ölçülen madde sayısı geçen yıla göre azaltılmıştır." açıklamasını yaptı.

ŞEREF OĞUZ: HİPERENFLASYON BAŞIMIZA GELDİ

Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, enflasyon oranlarını "Korktuğumuz hiperneflasyon başımıza geldi" başlıklı bir yazı ile değerlendirdi.

Oğuz, geçen yıl, yıllık enflasyon olarak bulunan oranların artık aylık olarak bulunduğuna dikkat çekerek "Görünen o ki enflasyon, başka doruklarda, başka iklimlerde şekilleniyor ve bu hiç iyi bir şey değil" ifadelerini kullandı.

Enflasyonda tırmanışın süreceğini ifade eden Oğuz, "Bu nasıl bir politikadır ki cari fazla diye yola çıkıyor, cari açık rekoru kırıyorsunuz. Bu nasıl stratejidir ki düşük faiz diye yola çıkıyor, 4 ayda 500 baz puan indiriyorsunuz ama kredi faizi ve diğerlerinde rekorlar kırıyorsunuz? Burada yolunda gitmeyen şeyler var. Hem de çok fazla şeyler… Düşük faiz yüksek kur stratejisi, kur korumalı mevduat desteği ve tüm yan tedbirlere rağmen enflasyonu bırak düşürmeyi, zıvanadan çıkardı ve 3 haneye doğru koşturdu. Kitleleri 'enflasyon daha da yükselir' algısına getiren bu 'strateji (!)' ekonomiye daha ne maliyetler yükleyecek, bilinmez"ifadelerini kullandı.

ŞEREF OĞUZ'UN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

HİPERENFLASYON NEDİR?

Hiperenflasyon, enflasyonun yılda yüzde 200 sınırını aştığı anlardaki halidir. Dörtnala enflasyon olarak da adlandırılır. Paranın değerinin yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir.

Etiketler
Enflasyon