Alaattin Aktaş'tan AKP'ye: Aman kalsın, enflasyonla sakın ama sakın mücadele etmeyin

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde AKP hükümetinin enflasyonla mücadeledeki hatalarına tepki gösterdi.

Alaattin Aktaş'tan AKP'ye: Aman kalsın, enflasyonla sakın ama sakın mücadele etmeyin

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modeli yurttaşlara enflasyon olarak döndü.

Eylül ayında başlayan faiz indirimleriyle birlikte 2021 yılının son ayları döviz kurlarında yükseliş ve dalgalanma ile enflasyonda durdurulamayan artış ile sona erdi.

ENFLASYON ZİRVEDE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ocak ayında yüzde 11,10 arttı. Böylelikle yıllık enflasyon yüzde 48,69’u buldu. Veriler enflasyonda 19 yıllık zirvenin yenilendiğini gösterdi.

Bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG, yaptığı açıklamada ocak ayı enflasyonunu yüzde 15,52, yıllık enflasyonu ise yüzde 114.87 olarak tespit ettiklerini duyurmuştu. TÜİK'in enflasyon hesaplamasında baz alınan ürün sepeti ve ağırlıklarını güncellediğini duyurması üzerine ENAG, yeni enflasyon sepetine göre hesapladıkları enflasyon oranını açıkladı. Son hesaplamara göre ise, Ocak ayı enflasyon oranı %15.79, son 12 ayın enflasyon oranı ise %115.17 oldu.

Dünya yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde AKP hükümetinin enflasyonla mücadelesini köşesine taşıdı.

İktidarın enflasyon ile mücadelede hatalarına dikkat çeken Aktaş, "Hükümet enflasyonla mücadele etmeye yeniden başlarsa durum daha da kritik hale gelebilir ve bugünleri arayabiliriz. Çünkü şimdiye kadar başımıza ne gelmişse, enflasyonla mücadele adımları yüzünden geldi. Kendi haline bıraksak, enflasyon belki de gerileyecek. Enflasyonla mücadelede temel “silahımız” faizi düşürmek ya, şimdi düşünün, önümüzdeki aylarda enflasyonu aşağı çekmek adına yeni faiz indirimleri gündeme gelirse halimiz ne olur? Şimdiye kadar bu adım yüzünden yaşadıklarımızın daha şiddetlilerini yaşamaz mıyız?" değerlendirmesinde bulundu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdıoğan'ın "Faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modeline de değinen Aktaş, "Faiz yüzde 19 düzeyindeyken yıllık TÜFE artışı da, kur da “kardeş kardeş” birlikte yol alıyordu. Sonra ara ara unuttuğumuz o meşhur iktisat teorisini yeniden hatırlayıp faizi düşürerek enflasyonu aşağı çekme çabası içine girdik. Bu teori, bir kez daha işe yaramadı. Hatta tam tersine sarı alana geçiverdik; kur yukarı gidince petrolü daha pahalı ithal ettik, elektrikte zam yolunu açtık, doğalgaza zam üstüne zam yapmak zorunda kaldık. Ama ne için, bütün bunlar faizi düşürüp enflasyonla mücadele etmek için! İnsan ister istemez şunu söylüyor: 'Aman kalsın, enflasyonla sakın ama sakın mücadele etmeyin. Siz dokunmayın, hiçbir şey yapmayın, enflasyon zaman içinde belki kendiliğinden düşer.' ifadelerini kullandı.

ALAATTİN AKTAŞ'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Enflasyon