Yıllar sonra Türkiye’de enflasyon ve hayat pahalılığına tepki sokaklara taşıyor

Türkiye'de hayat pahalılığını protesto eylemleri yayılarak sürüyor. Birçok ilde kitlesel eylemler düzenlendi. Mardin'deki eylemde göstericilerle polis arasında arbede yaşandı.

Yıllar sonra Türkiye’de enflasyon ve hayat pahalılığına tepki sokaklara taşıyor

GERÇEK GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'düşük faiz' ısrarı ve hükümetin bu doğrultuda attığı adımlar, döviz kurlarında ralliye neden oldu. Merkez Bankası'nın faiz indirimi serisine başladığı eylülde 8,30 seviyelerinde bulunan dolar/TL, aralık ayına gelindiğinde 18'e kadar yükseldi.

Bu süreçte her alanda, 'maliyet artışı' gerekçesiyle peş peşe zamlar yapıldı. 20 Aralık'ta Türk lirasındaki değer kaybını durdurmak adına kur korumalı TL mevduat desteği devreye sokulması doları 13-14 lira dolaylarına kadar geriletti. Ancak yapılan zamlar geri alınmadı.

Tüm bunların üstüne yeni yılla birlikte doğalgaza yüze 25, elektriğe ise yüzde 50 zam geldi. Elektrikte 150 kilovatsaatin üzerindeki kullanımlarda ise fiyatlandırma yüzde 125 arttı.

Mağduriyeti gidereceği belirtilen tarife değişikliğinin faturalara yansıması sadece 42 TL olarak hesaplanıyor.

Hayat pahalılığı, milyonlarca kişinin tepkisine neden oldu. Doğalgaz, elektrik, akaryakıt ve gıda başta olmak üzere zorunlu kalemlere ödediği ücretler günden güne artan vatandaşlar, bazı illerde sokaklara çıktı.

MARDİN'DE POLİS MÜDAHALESİ: BİBER GAZI KULLANILDI

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde toplanan binlerce yurttaş elektrik faturalara gelen zamlara tepki gösterdi. DEDAŞ önünde toplanan yüzlerce kişi, 'AKP istifa' sloganları attı.

Yıllar sonra Türkiye’de enflasyon ve hayat pahalılığına tepki sokaklara taşıyor - Resim : 1

Bir süre sonra polis kitleye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Polisin müdahalesi üzerine kitle ara sokaklara dağılarak eylemi sürdürdü.

DOĞUBEYAZIT: 'EYLEM KENDİLİĞİNDEN GELİŞTİ'

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde çok sayıda kişi, elektriğe gelen yüksek zamları protesto ermek için sokağa çıktı. Elektrik dağıtım şirketi ARAS EDAŞ’ın önünde buluşan yurttaşlar, yaptıkları basın açıklamasının ardından dağıldı.

Doğubayazıtlılar, eylemin kendiliğinden geliştiğine söylediler: "Genelde buranın faturaları ayın 1'ile 3'ü arasında geliyor. Sosyal medyada sitelerde 'Cumadan sonra TEDAŞ'a yürüyelim' gibi şeyler paylaşıldı."

İSTANBUL: SLOGANLAR ATAN GRUBA MAHALLELİ TENCERE - TAVA ÇALARAK DESTEK VERDİ

İstanbul'un Sultangazi ilçesindeki Gazi Mahallesi'nde, yüksek gelen elektrik faturalarını protesto etmek için gösteri düzenlendi. Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) çağrısıyla yapılan yürüyüşte elektriğe yapılan zamlar, son dönemde gelen yüksek elektrik faturaları ve hayat pahalılığı protesto edildi.

Yürüyüş yararak sloganlar atan gruba, mahalle sakinleri de evlerinin camlarından tencere-tava çalarak destek verdi.

GAZİANTEP'TE FATURALARI ATEŞE VERDİLER: 'GEÇİNEMİYORUZ, İNSANCA BİR YAŞAM İSTİYORUZ'

Gaziantep’te vatandaşlar yüksek gelen elektrik faturalarından dolayı ‘geçinemiyoruz, insanca bir yaşam istiyoruz’ sloganıyla yanlarında getirdikleri faturaları ateşe vererek zamları protesto etti.

Yıllar sonra Türkiye’de enflasyon ve hayat pahalılığına tepki sokaklara taşıyor - Resim : 2

DİYARBAKIR'DA DEDAŞ'A YÜRÜDÜLER: 'HALK BU FATURALARI ÖDEYEMİYOR'

Diyarbakır Silvan'da da PTT binası önünde toplanan çok sayıda kişi, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Silvan binasına doğru yürüdü.

Yurttaşlar buradan kaymakamlık önüne geçerek, açıklama yaptı: “TEDAŞ'ın zulmü var. Bu millet perişan olmuş. Halk bu faturaları ödeyemiyor.”

Yıllar sonra Türkiye’de enflasyon ve hayat pahalılığına tepki sokaklara taşıyor - Resim : 3

ŞANLIURFA: 'BU FATURALAR SOYGUNDUR'

Şanlıurfa’da vatandaşlar, yüksek elektrik faturalarını, elektrik dağıtım şirketinin binası önünde eylem yaparak protesto etti. Vatandaşlar, "Bu faturalar soygundur" diye isyan etti.

Yıllar sonra Türkiye’de enflasyon ve hayat pahalılığına tepki sokaklara taşıyor - Resim : 4

İZMİR: 'SARAY ZENGİNLEŞİYOR, FATURASINI BİZ ÖDÜYORUZ'

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Örgütü, elektrik zammını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Gediz Elektrik binası önünde düzenlenen açıklamada, “Saray zenginleşiyor faturasını biz ödüyoruz” yazılı pankart taşındı. Grup adına yapılan açıklamada saray iktidarının halka yeni yıl hediyesinin zamlar olduğu belirtildi.

Yıllar sonra Türkiye’de enflasyon ve hayat pahalılığına tepki sokaklara taşıyor - Resim : 5

MUĞLA'DA YÜRÜYÜŞE İZİN YOK

Muğla'nın Milas ilçesinde Milas Kent Konseyi tarafından düzenlenen 'elektrik zammı' protestosunda, zamlı faturalar yakıldı. Yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale ederek izin vermedi.

Yıllar sonra Türkiye’de enflasyon ve hayat pahalılığına tepki sokaklara taşıyor - Resim : 6

BURSA'DA KAFE, BAR VE RESTORANLAR IŞIKLARINI KAPATTI

Bursa'da kafe, bar ve restoranlar bu gece bir saat boyunca ışıklarını kapatarak elektrik zamlarını protesto etti. Eyleme müşteriler de alkış ve ıslıklarla destek verdi.

Etiketler
Mardin Enflasyon Polis Türkiye