'Tedbirler yeterli olmayacak' diyen Dünya yazarı Şeref Oğuz: Acaba kaç balata daha yakacağız?
Dünya yazarı Şeref Oğuz, dolara yapılan müdahaleleri ve kurlardaki gidişatı, "Arazi meyilli ve enflasyon eğimi daha da artacak. El freni maliyetli mi? Evet… Doları 6,85 TL’de 75 gün tutmanın maliyeti bize 140 milyar $’a patlamıştı." ifadelerini kullandı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modeli yurttaşlara art arda zamlar olarak yansıdı.
Eylül ayında başlayan faiz indirimleriyle birlikte 2021 yılının son ayları döviz kurlarında yükseliş ve dalgalanma ile enflasyonda durdurulamayan artış ile sona erdi. Eylül ayında 7 lira 30 kuruş olan ve pek çok sektörde ithalat nedeniyle belirleyici olan dolar kuru dalgalanmaların ardından müdahalelerle ancak 13-14 lira arasında sabitlenebildi.
Dünya gazetesi yazarı Şeref Oğuz, döviz kurlarında yaşanan gelişmeleri köşesine taşıdı.
Şeref Oğuz, "Hükümetin kafasında bir 13-14 lira bandı var. Neden bu aralık seçildi? Belki de dış ticaret için hesap edilmiş optimizasyondur. Nitekim geçen yıl 14 lirayı her aşma teşebbüsünde 5 kez Merkez Bankası müdahalesi gördük. İşe yaramayınca KKM, işyerlerine ve yurtdışına doğru genişletildi. Anlaşılan Cumhurbaşkanı’nın “düşük faiz yüksek kur” dediği yeni ekonomi stratejinde düşük faiz derken tek hane kıyıları, yüksek kur derken “o kadar da yüksek kur değil” kastediliyormuş. Faizde indirim molası da bu niyetin dışavurumu gibi… Tek haneyi bulsun, yeter. Ama dolar 14 lirayı aşmasın." ifadelerini kullandı.
Şeref Oğuz, "Ve hangi maliyetle? Acaba kaç balata daha yakacağız? Zira kendi doğal seyrinde duramıyor kur. Arazi meyilli ve enflasyon eğimi daha da artacak. El freni maliyetli mi? Evet… Doları 6,85 TL’de 75 gün tutmanın maliyeti bize 140 milyar $’a patlamıştı. Peki ya şimdiki kur istikrarının (!) maliyeti?" değerlendirmesinde bulundu.
"TEDBİRLER YETERLİ OLMAYACAK"
"Alınan tedbirler neden yeterli olmayacak?" diye soran Şeref Oğuz yazısında şu yanıtları verdi:
1-Enflasyon varken kuru tutmak teoride olsa bile pratikte pek mümkün değil.
2-Emtia fiyatları küresel arenada yükselmeye devam ediyor
3-Dünyadaki enflasyon dalgası bizi de etkiliyor.
4-Yetmezmiş gibi FED’in faiz artışı da Mart’tan itibaren “faiz ithalatı” baskısı oluşturacak.
5-Oyun sürecinde kural değiştirilmez. Sürekli kural değiştirirsen piyasa oyuncuları sana güvenmez.
ŞEREF OĞUZ'UN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN