Piyasalarda Rusya - Ukrayna etkisi: Petrol 7 yılın, altın 9 ayın zirvesini gördü

Rusya-Ukrayna geriliminin tırmanmasıyla küresel hisse senetleri piyasasında satışlar yaşandı, petrol ve altın fiyatları yükseldi. Petrolde 7 yılın zirvesi görülürken, altın fiyatlarında ise son 9 ayın en yüksek seviyesi olan 1.914 dolar test edildi.

Piyasalarda Rusya - Ukrayna etkisi: Petrol 7 yılın, altın 9 ayın zirvesini gördü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararı onaylandı. Putin'in Batı ile gerilimi artıran kararı ve konuşmaları sonrası Avrupa Birliği (AB) ve ABD'den yaptırım mesajları geldi.

Küresel hisse senedi piyasalarında satış baskısı yaşanırken açık olan tüm borsalarda ve vadeli piyasalarda düşüşler yaşanıyor. Türkiye de küresel satışlardan etkilenirken Borsa İstanbul BİST 100 Endeksi, güne yüzde 2,11 düşüşle 1.995 puandan başladı. Asya borsaları da yüzde 2'leri bulan kayıplarla kapanış yaparken ABD vadeli endekslerde de yüzde 2'lerin üzerinde düşüş söz konusu.

DOLAR/TL'Yİ NASIL ETKİLEDİ?

Haftalardır 13,50 civarında dar bantta dalgalanana dolar/TL, Rusya-Ukrayna krizinde yaşanan gelişmelerle haftaya başladığı 13,60 seviyelerinin üzerine tırmandı. Dolar/TL'de gece yarısı kısa bir süreliğine görülen 13,70 seviyeleri, bu sabah işlemlerin artmasıyla bir kez daha geçildi. Euro/TL'de ise yukarı yönlü hareketler daha sınırlı. Euro/TL kuru 15,50'nin altında tutunmaya çalışıyor.

ALTIN VE PETROL, DÖNEMSEL ZİRVELERİNİ GÜNCELLEDİ

Petrol fiyatları, Ukrayna-Rusya gerginliğinin sıcak çatışmaya dönüşeceği endişelerinin artmasıyla yeniden 7 yılın zirvesine çıktı. Gerilimin tırmanması brent petrolü yüzde 3 yükselişle 94 doların üzerine taşıdı.

Ukrayna ile ilgili jeopolitik risklerin tırmanmasıyla spot altın fiyatları da 9 ayın zirvesini gördü ve 1.914 dolar seviyelerine kadar çıktı. Gece yarısı görülen 1.914 dolar sonrası bu sabah saatlerinde spot altının ons fiyatı 1.907 dolar civarında işlem görüyor.

ABD vadeli borsalarda yüzde 2'leri aşan düşüşler yaşanırken, dolar endeksi 96 seviyelerinde yer aldı.

Bu arada petrolün gözü bir yandan da Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran nükleer müzakerelerinde. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması durumunda, İran petrolüne yönelik yaptırımların kaldırılmasıyla günlük yaklaşık 1 milyon varil petrolün piyasaya arz edilebileceği değerlendiriliyor.

Etiketler
Altın Petrol Rusya Ukrayna