Alaattin Aktaş: Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye'nin tüm ekonomik dengelerini sarsacak

Ekonomi yazarı Aktaş, "Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye'nin tüm ekonomik dengelerini sarsacak. Savaşın piyasalar üstündeki etkisi mart ayından itibaren görülecek." değerlendirmesini yaptı.

Alaattin Aktaş: Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye'nin tüm ekonomik dengelerini sarsacak

Alaattin Aktaş, Dünya gazetesinde kaleme aldığı bugünkü yazısında, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın Türkiye'nin ekonomisini olumsuz etkileyeceğini söyledi. Aktaş, "Özellikle döviz kurundaki ve enerji fiyatlarındaki artış, aylık bazda yavaşlama eğilimi gösteren enflasyonu yeniden zıplatabilir." diye yazdı.

"Rusya’nın dünkü saldırısından sonra şubat ayı için yüzde 5 tahmin ettiğim enflasyon oranını yukarı yönde revize edip etmeyeceğimi soran çok sayıda okur oldu. Hayır, bir revizyona gerek görmüyorum. Bugün ayın 25’i ve bugünden geçerli olmak üzere çok yüklü zamlar devreye alınsa bile topu topu dört gün uygulanacak. Kaldı ki TÜİK tüm mal ve hizmetlerde günlük fiyat derlemiyor. Bazı kalemlerde fiyat derlemesi bitti. Dolayısıyla gelecek zamlar ya çok az ağırlıkla şubat enflasyonuna girecek ya da hiç girmeyecek." diye yazan Aktaş, yazısını şöyle sürdürdü:

Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye ekonomisinde yaratacağı sıkıntıların öyle birkaç haftayla sınırlı kalacağını düşünmek iyimserlik olur.

Bir kere bu savaş, yalnızca bizi etkileyecek değil. Tüm dünya ekonomileri etkilenecek ve biz de bundan payımızı alacağız. Ancak Türkiye olarak bizim bu iki ülkeyle olan ilişkilerimizin boyutu, yaşayacağımız etkinin de çok fazla olmasına yol açacak.

Zamların mart ayı enflasyonunu zıplatacağını kaydeden Aktaş, yazısını şöyle noktaladı:

Döviz artıyor ve petrolde, doğalgazda, tarım ürünlerinde fiyatlar sabit kalsa bile bizim ithalatımız pahalanacak.

Kaldı ki söz konusu ürünlerde de fiyat artışı var.

Bu artışlar, zaten uzun süredir çok yüksek seyreden ve ocak sonunda yüzde 94’e dayanan üretici fiyatlarına yansıyacak. Türkiye üretimini daha pahalı yapar hale gelecek.

Bazı kalemlerde tüketiciye doğrudan yansıma yaşanacak.

Başta akaryakıt... Bu zamdan dolayı da ister istemez tüm mal ve hizmet fiyatları artacak.

Şubat ayı için TÜFE artışını artı-eksi yarım puanlık marj içinde yüzde 5 olarak tahmin ettiğimi dün yazmıştım. Girişte de belirttiğim gibi savaş bu oranı artık pek etkilemeyecek. Biz savaşın fiyatlar üstündeki etkisini mart ayından itibaren göreceğiz.

Özellikle turizmde sorun büyür ve sezon çok kötü geçerse, bundan kaynaklanmak üzere dövizde sıkıntı yaşanır ve kur artışı sürerse, yaz aylarında gerçekleşmesini umduğumuz fiyat iyileşmesini de göremeyiz.

Ve zaten planlandığını düşündüğüm adım daha erken atılır; Türkiye yüklü bir faiz artışıyla durumu dengelemeye çalışır. Ama bu adım geciktikçe işe yarama olasılığı da azalıyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Rusya Türkiye Ukrayna