TÜSİAD'ın başekonomisti savaşın Türkiye'ye etkisini yazdı: İlk aşamada 30-35 milyar dolar ek maliyet gelebilir
TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Türkiye'ye etkisi hakkında, "Dolayısıyla 2022’de yaklaşık 35 milyar dolar potansiyel turizm geliri bekliyorsak, en basit hesapla bunun 5 milyar doları riske girmiş durumda" dedi.
Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki Rus ayrılıkçıların bağımsızlık ilanını tanımasının ardından Ukrayna'ya yönelik işgali insani, siyasi ve ekonomik yönleriyle tüm dünya tarafından tartışılıyor.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, bölgedeki gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkisini Yetkin Report'taki yazısında değerlendirdi.
Altınsaç, Türkiye'ye Rusya ve Ukrayna'dan gelen ziyaretçilerin turizm sektöründeki payının önemli olduğunu vurgulayarak "Oluşturdukları turizm geliri de toplam gelirin yüzde 15-20’sine denk. Dolayısıyla 2022’de yaklaşık 35 milyar dolar potansiyel turizm geliri bekliyorsak, en basit hesapla bunun 5 milyar doları riske girmiş durumda" değerlendirmesinde bulundu.
Petrol kanalı, tarım ve ithalat kanalı, turizm ve kur korumalı mevduat hesabı kalemlerinde Türkiye'ye maliyeti "İlk aşamada ülke ekonomimize yaklaşık 30-35 milyar dolar arasında ek maliyet gelebilir." ifadeleriyle açıklayan Altınsaç, "Avrupa’ya (EU28) toplam ihracatımız 2021’de 100 milyar dolara yakın. Geçen yıl yıllık yüzde 30’luk artış var. Fakat Avrupa’da bir talep düşüşü olursa, örneğin 2015 döneminde Avrupa borç krizi olduğunda ihracatımız yıllık yüzde 5’e yakın daralmıştı, bu kanaldan ihracat talebimizi etkileyebilir. 2022’de yüzde 15 olarak tahmin edilen ihracat artışımızın hiç olmaması varsayımının ek maliyeti ise 10 milyar dolar civarında. Bir de işin en kaba hesapla bütçe tarafı var. Mart ayıyla beraber kur korumalı mevduatlarda vade doldukça yavaş yavaş kur farkı ödenmeye başlanacak. Dolar kuru 15 lira seviyelerinde kalırsa Hazine’ye ek maliyeti kabaca 50 milyar TL olur. " ifadedelerini kullandı.
GİZEM ÖZTOK ALTINSAÇ'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN