CHP'den tepki: Kimin cebindeki para yüzde 11 büyüdü? Dünyanın en büyük 20 ekonomisi liginden de düştük

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, TÜİK'in açıkladığı büyüme rakamları üzerinden ekonomi politikalarını eleştirdi. "Kimin cebindeki para yüzde 11 büyüdü?" diye soran siyasetçi, Türkiye'nin 'dünyanın en büyük 20 ekonomisi liginden' düştüğünü hatırlattı.

CHP'den tepki: Kimin cebindeki para yüzde 11 büyüdü? Dünyanın en büyük 20 ekonomisi liginden de düştük

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye ekonomisi 2021’in dördüncü çeyreğinde yüzde 9,1 büyüdü. Böylece 2021 yılı büyüme oranı yüzde 11 olarak gerçekleşti. Ancak bu oran, halka yansıması göz önünde bulundurulduğunda birçok tartışmayı beraberinde getirdi.

Türkiye'de vatandaşlar, faiz indirimi serisinin başladığı Eylül 2021'den beri hayat pahalılığıyla boğuşuyor. Kur korumalı TL mevduat desteği sonrası dolar 13-14 lira bandına çekilse de, döviz kurlarının Türk lirası karşısında rekor kırdığı süreçte yapılan zamlar geri alınmadı.

Ekonomi politikalarına eleştiri yöneltenlerden biri de CHP Sözcüsü Faik Öztrak'tı.

'BU BÜYÜME KİME YARADI, NE PAHASINA ELDE EDİLDİ?'

"Kimin cebindeki para yüzde 11 büyüdü? Büyüyen kim? Yandaşlar ve zenginler mi, yoksa millet mi? Bu büyüme kime yaradı? Ne pahasına elde edildi?" diye soran Öztrak, "Bu büyüme millete yaramadı. Yandaşlara ve zengine yaradı. Bunu ben değil; TÜİK’in makyajlı rakamları söylüyor" ifadesini kullandı. Ardından grafikler de paylaşarak şunları kaydetti:

"İşgücünün milli gelirden aldığı pay 2020’de %29,4 iken 2021’de %27’ye düştü. Sermayenin milli gelirden aldığı net pay ise %43,8’den %47’ye çıktı. 2021'deki balon büyüme emekçiyi, fakir-fukarayı değil; zengini daha da zengin eden bir büyüme.

CHP'den tepki: Kimin cebindeki para yüzde 11 büyüdü? Dünyanın en büyük 20 ekonomisi liginden de düştük - Resim : 1

Peki bu balon büyüme ne pahasına sağlandı? % 36,1 tüketici enflasyonu ve % 79,9 üretici enflasyonu pahasına sağlandı. Milletin cebini değil, rakamları şişirdi. Bunun müsebbipleri milleti ucuz iş gücüne çevirip, refahı yurt dışına ve belli bir kesimin cebine transfer etti.

'BU MİLLİ GELİRLE 2011'İN DE GERİSİNE DÜŞTÜK'

2021’de $ cinsinden milli gelir 803 milyar $ oldu. Böylece dünyanın en büyük 20 ekonomisi liginden de düştük. 'Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına gireceğiz' diyenler, ilk 20'den düşmemize neden oldu. Bu milli gelirle ilk 20'den düşmekle de kalmadık, 2011’in de gerisine düştük."

CHP'den tepki: Kimin cebindeki para yüzde 11 büyüdü? Dünyanın en büyük 20 ekonomisi liginden de düştük - Resim : 2

Etiketler
Faik Öztrak Para TÜİK Türkiye