Bakan Dönmez'den 'elektrikte yeni tarife' açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarında tüketime göre değişmekle birlikte, yüzde 8 ile yüzde 14 arasında indirim yapıldığını söyledi.

Bakan Dönmez'den 'elektrikte yeni tarife' açıklaması

Hayat pahalılığının her geçen gün daha da arttığı Türkiye'de son olarak elektrik zamlarıyla tepki çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün mesken ve tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldüğünü açıkladı. Karar, bugün Resmi Gazete'yle birlikte yürürlüğe girdi.

Aynı gazetede yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararlarıyla, elektrikte mesken abone grubu için belirlenen günlük düşük tüketim sınırı 7 kWh'den 8 kWh'ye çıkarıldı. Bu kararla, mesken abone grubu için aylık düşük tüketim sınırı 210 kWh'den 240 kWh'ye yükseltilmiş oluyor.

Konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Elektrik faturalarında tüketime göre değişmekle birlikte yüzde 8 ile yüzde 14 arasında indirim yapıldı" dedi.

Bakan Dönmez'in açıklamaları şöyle:

'DAR VE ORTA GELİR GRUBUNDAKİ VATANDAŞLAR LEHİNE İYİLEŞTİRMELER YAPMIŞ OLDUK'

"Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan açıklama ile dar ve orta gelir grubundaki vatandaşlar lehine iyileştirmeler yapmış olduk. Mesken abone grubunda oturduğumuz ev statüsündekiler yararlanıyor. Vakıf, dernek ve cemevleri de bu kapsama alınmış oldu. Kırsal alanlardaki vatandaşlarımızın içme suyu şebekesindeki ihtiyaçları vardı. Bunlar da dahil edilmiş oldu. KDV yüzde 8'e düşürüldü. Bununla birlikte ticarethanelerde kademeli uygulamaya geçtik. Günlük 30 kw saat, aylık 900 kw saat eder. Ocak-Şubat'taki tüketimlerini dikkate alarak böyle bir düzenlemeye gidilmiş oldu. Böylece yüzde 80'in üzerinde kapsama alındı.

Tarımsal sulamada kullandığı elektrikle ilgili olarak KDV yüzde 18'den 8'e indirilmek üzere iyileştirilme yapılmış oldu.

'YÜZDE 8 İLE YÜZDE 14 ARASINDA İNDİRİME TEKABÜL EDİYOR'

Tüketime göre değişmekle birlikte yüzde 8 ile yüzde 14 arasında indirime tekabül ediyor. Birinci kademede 1 kw Enerji için 137 kuruş ödenirken bu 126 kuruşa düştü. Ticarethanede de birinci ve ikinci kademe arasında yüzde 25'lik indirim yapılmış oldu.

'MART AYINDA BİR GEÇİŞ DÖNEMİ OLMUŞ OLACAK'

Bu uygulama 1 Mart'tan itibaren geçerli. 1 Mart sonrası tüketimler yeni tarife ile faturalandırılacak. Mart ayında bir geçiş dönemi olmuş olacak.

Mevzuata göre 30 gün içinde sayaçların okunması lazım. Bazen tatil günleri oluyor, bazen vatandaş evinde olmuyor, görevli okuyamıyor. Endişeye gerek yok. Sayacın okunma süresine göre ilk ve ikinci kademeden yararlanma söz konusu. Burada mağduriyet söz konusu değil. Vatandaşlarımız hem EPDK hem de bakanlığımıza başvuru yapabilir, varsa bir sorun düzeltilir.

'BU ÜRÜNLERİN ÜRETİLMESİ VE TAŞINMASINDAKİ KRİZLER FİYATLARI İSTER İSTEMEZ ETKİLİYOR'

Özellikle stratejik emtialar küresel krizlerden ve gerilim noktalarından özellikle de sıcak çatışmaya dönüşmüşse çok çabuk etkilenen emtialar bunlar. Bir çatışmanın içindeki taraflardan biri tedarikçiyse Ukrayna gaz boru hatlarının geçtiği güzergahlardan birisi. Bu ürünlerin üretilmesi ve taşınmasındaki krizler fiyatları ister istemez etkiliyor. Yaptırımlar konuşuluyor sıkça. Bunlar netleşmedi.

Krizden önce doğal gazın Avrupa'daki ticaret merkezlerindeki fiyatı 900 dolarken sıcak çatışma ile birlikte 1400 dolarlara çıktı. Gevşeme oldu şimdi 1100 Dolar seviyesinde. Ambargolar da var. Bu tip malların tedariğindeki kısıtlılık fiyatların artmasına neden oluyor. Bu piyasalara etkisi sınırlı kalmış olur. Görüşmeler devam ediyor. Türkiye olarak da pozisyonumuzu Cumhurbaşkanımız ifade etti. Böyle bir durumun bizim açımızdan kabul edilemez olduğunu Cumhurbaşkanımız ifade etti.

'YÜKLERİN BÜYÜK KISMINI ÜSTÜMÜZE ALDIK'

Biz pandemi öncesi, esnası ve sonrası fiyatlar çok dalgalı. Sadece enerji ürünleri açısından değil, hammadde fiyatlarında da artışlar oldu. Pandemi esnasında 1000 metreküpü 100-110 dolara düşen doğal gazın fiyatı pandemi sonrası 1400-1500 dolarlara kadar çıkmıştı. 1-2 gün sınırlı olmak üzere 2000 dolarları test etti. Kömürün fiyatı 250 dolara çıktı. Krizle birlikte orada da yükselme var. Bu yüklerin büyük kısmını üstümüze aldık.

'AKARYAKITTA VERGİDEN FERAGAT EDİLMİŞTİ'

Doğal gaz ve elektrikte geçtiğimiz yıl devletin yüklendiği bedel 100 milyar lira. Akaryakıtta da vergiden feragat edilmişti, 65 milyar lira. Sırf gaz ve elektrikte hane başına 5 bin liralık destek verildi. Bu sene destek miktarı da bu rakamın altında olmayacak."

Etiketler
Elektrik