Bakan Nebati'nin söyledikleri, söylemedikleri: 'Enflasyon döngüsü, daha sarsıcı bir boyuta evrilmeye aday'
Ekonomist Uğur Gürses, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin sözlerini yorumlarken "Ülkeye döviz girişlerinin azalacağını, savaş ortamında böyle döviz satarak rezervlerin eriyip giderken döviz kurunun düşemeyeceğini hiç söylemiyor" dedi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal hareketinin küresel piyasalardan enerji fiyatlarına kadar geniş çapta ekonomik sarsıntılara neden olması bekleniyor. Uzmanlar, halihazırda baskı altında olan Türkiye ekonomisinin bu krizden tüm yönleriyle olumsuz etkilenebileceği görüşünde.
Öyle ki iki ülke arasındaki krizin henüz dokuzuncu günündeyken benzin, motorin ve LPG fiyatlarına neredeyse her gün zam geliyor. Merkez Bankası'nın rezerv sattığına yönelik iddialar henüz doğrulanmasa da, dolar/TL kurunun 14 bandını her an aşabileceği görülüyor.
T24 yazarı ekonomist Uğur Gürses, bugünkü yazısında 'Ankara'nın sanki gizli bir matbaada dolar basıyor gibi kamu bankaları eliyle döviz satmaya devam ettiği' iddiasını yineledi.
'ANKARA'NIN DERDİ SİYASİ KARİZMANIN ÇİZİLMEMESİ'
"Ukrayna'da savaşın şiddeti giderek artarken, savaşın tüm ülkelere faturası çıkarken, Ankara'nın derdi siyasi karizmanın çizilmemesi; bunu sağlamak için de 'cayır cayır' rezerv eritmek" diyen Gürses, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) resmi verilerine göre bile yüzde 55'e dayanan enflasyon oranını hatırlatarak şunları kaydetti:
"Peki enflasyon patladı, patlamaya devam ederken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ne söylüyor kamuoyuna? Enflasyonun tüm ülkelerde etkili olduğunu söyleyip 'enflasyon karşısında yaşadığımız zorluklarda takılı kalıp hadiseyi sonsuza dek sürecek gibi' görmememizi öğütlüyor.
'NEBATİ, VATANDAŞA 'ENFLASYON TEVEKKÜLÜ' ÖNERİYOR'
40 bin dolarlık kişi başı geliri olan ülkelerin enflasyonunun yüzde 2'den yüzde 6'ya gelmesini örnek gösterip, büyük bir kesimi 300 dolarlık asgari ücretle çalışan topluma yüzde 60'a koşan enflasyona rıza göstermesini, sabretmesini tavsiye ediyor.
Bakan Nebati vatandaşa, 'enflasyon tevekkülü' öneriyor.
Bu sözlere ilave olarak 'Döviz kurunu kapsamlı ve yenilikçi metotlar ile düşürdüğümüz gibi enflasyonu da önümüzdeki dönemde düşüreceğiz' derken, önümüzdeki dönemde ülkeye döviz girişlerinin azalacağını, savaş ortamında böyle döviz satarak rezervlerin eriyip giderken döviz kurunun düşemeyeceğini hiç söylemiyor.
'ENFLASYON DÖNGÜSÜ ÇOK DAHA DERİN VE SARSICI BOYUTA EVRİLMEYE ADAY'
Ne bahane ileri sürülürse sürülsün, mevcut siyasi tercihle Türkiye'nin bilerek içine sokulduğu enflasyon döngüsü, Ukrayna savaşı ile birlikte çok daha derin ve sarsıcı boyuta evrilmeye aday. Orta sınıfın çöktüğü, yoksullaşmanın yayıldığı bir aşamaya."