Küresel şirketten yemeklik yağ uyarısı: 'Fiyatlar artmaya devam edecek'

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle yemeklik yağların tedarikinde zorluklar yaşandı. LMC International'a göre Ukrayna'daki durum tersine dönmezse yemeklik yağ fiyatlarındaki artış sürecek.

Küresel şirketten yemeklik yağ uyarısı: 'Fiyatlar artmaya devam edecek'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, yıllık enflasyon yüzde 54,44 oldu. TÜİK'E göre şubatta yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de yüzde 7,22 arttı. ÜFE'de yıllık bazda artış yüzde 105,01 oldu. Şubat ayında yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 44,05 açıklandı.

Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) şubat ayında yüzde 5.44 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 123.80 olarak gerçekleşti.

Enflasyon cep yakarken Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle ayçiçek yağı yüklü gemilerin geçişine izin verilmedi. Bu durum Türkiye'de ayçiçek yağı fiyatlarını olumsuz etkileyen faktörlerden oldu.

"FİYATLAR ARTMAYA DEVAM EDECEK"

Bloomberg'in aktardığına göre; Tarım emtiaları konusunda uzmanlaşmış küresel danışmanlık şirketi LMC International'a göre Ukrayna'daki durum tersine dönmedikçe yemeklik yağ fiyatları artmaya devam edecek.

Türkiye'de olduğu gibi küresel düzeyde de yemeklik yağ konusunda ciddi bir kriz yaşanıyor.

LMC International Yönetim Kurulu Başkanı James Fry’a göre yemeklik yağ fiyatları önümüzdeki aylarda yüksek kalmaya devam edecek.

“Fiyatların yönünü aşağı çevirmeden önce daha da yükselmesi muhtemel” diyen Fry, “Petroldeki sıkılaşma ve ayçiçek yağı arzındaki oluşan kaybın yanında bu boşluğu dolduracak bir alternatifin yokluğu piyasanın bir iki ay önce kimsenin öngörmediği şekilde sıkılaşacağına işaret ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Sebze yağında yaşanacak gerçek zorluğun önümüzdeki 6 ay içinde yaşanacağını belirten Fry, kanola yağı üretiminin Kanada’da yaşanan sorunlar nedeniyle düştüğünü, soya yağında bir artış görülmediğini ve palm yağının ise düşük üretim sezonunda olduğuna dikkat çekerek Malezya’daki palm yağı üretiminin bu yıl içinde sadece yüzde 3-4 artabileceğini kaydetti.

Dünyanın en büyük üreticisi olan Endonezya’nın iç pazar talebi nedeniyle ihracatı kısıtladığı belirtilen açıklamada bu durumun ikinci en büyük üretici olan Malezya stoklarını da azaltacağına dikkat çekildi.

"Ukrayna'daki durum tersine dönmezse fiyatlarda düşüş görmemiz zor"
Fry, Endonezya üretimindeki artışın da Malezya’nın oranlarına yakın gerçekleşerek beklentilerin altına kalabileceğini söylerken palm yağı üretimindeki artışın küresel piyasalarda oluşan ayçiçek yağı açığını kapatmaya yetmeyeceğine vurgu yaptı.

Artan petrol fiyatlarının da sebze yağında yaşanan mükemmel fırtınaya destek verdiğini belirten tecrübeli analist, “Eğer Ukrayna’daki durumu tersine çevirecek bir şey olmazsa fiyatlardaki risk priminde düşüş görülmesi zor gibi görünüyor. Samimiyetle yılın ikinci yarısında Kremlin’dekilerin aklının başına geleceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Inter Rusya Ukrayna