İbrahim Kiras: Şunu iyi biliyoruz ki bu muhtemel yeni yük de yine milletin sırtına binecek

Karar yazarı İbrahim Kiras, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Türkiye ekonomisine olası etkilerini yazdı. Kiras, "Şimdiden bilemesek de şunu iyi biliyoruz ki bu muhtemel yeni yük de yine milletin sırtına binecek." dedi.

İbrahim Kiras: Şunu iyi biliyoruz ki bu muhtemel yeni yük de yine milletin sırtına binecek

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi politikaları faiz indirimi kararlarıyla birlikte Türkiye'ye Dolar/TL kurunun artması ve enflasyondaki hızlı yükseliş olarak döndü.

ENAG'a göre, Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) şubat ayında yüzde 5.44 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 123.80 olarak gerçekleşti.

TÜİK ise, yıllık enflasyonu yüzde 54,44 açıklarken, şubatta yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de yüzde 7,22 arttı. ÜFE'de yıllık bazda artış yüzde 105,01 oldu. Şubat ayında yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 44,05 açıklandı.

Akaryakıt başta olmak üzere neredeyse her ürüne gelen zam Türkiye'de yurttaşlar için geçinmeyi imkansız hale getirdi. Karar gazetesi yazarı İbrahim Kiras, akaryakıt ürünlerine yapılan zamları ve iktidarın zamları Rusya'nın Ukrayna işgali ile ilişkilendirmesini yazdı.

"YENİ YÜK DE MİLLETİN SIRTINA BİNECEK"

İbrahim Kiras, "Savaşın elbette bütün dünyada ciddi etkileri olacak. Maalesef biz de etkileneceğiz bundan. Hatta belki de başkalarından daha fazla etkileneceğiz. Zira hem Rusya hem de Ukrayna kayda değer ticari ilişkilerimizin olduğu ülkeler. En başta da turizm sektörümüzün önemli müşterileri arasında bu iki komşumuz. Ne var ki söz konusu savaşın Türkiye’yi başkalarından daha fazla etkileyebileceğini düşündürten husus başka: Zaten iyice rayından çıkmış durumdaki ekonomimizin bu yeni yükü kaldıracak gücünün olmaması. Savaşın etkilerinin hangi ölçülere ulaşabileceğini şimdiden bilemesek de şunu iyi biliyoruz ki bu muhtemel yeni yük de yine milletin sırtına binecek." ifadelerini kullandı.

Kiras, "Bütün bunlara karşılık, elbette ki -bugünlerde bütün ülkenin gündeminde yer alan ayçiçek yağı gibi- doğrudan savaşın etkisiyle arzı azalan ve dolayısıyla fiyatı artan ürünler de var. Türkiye ayçiçek yağı ihtiyacının önemli bölümünü Ukrayna ve Rusya’dan temin ediyor. Dolayısıyla savaş şartlarında bu ürünün mutfaklarımıza ulaşmasında sıkıntı yaşamamız hazırlıklı olmamız gereken bir sonuç." değerlendirmesinde bulundu.

İBRAHİM KİRAS'IN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler
Rusya Türkiye Türkiye ekonomisi Ukrayna