Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı öncesi son tahminler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), perşembe günü politika faizi kararını açıklayacak. Yaşanan enflasyona rağmen TCMB'nin politika faizini sabit tutacağı konuşuluyor.

Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı öncesi son tahminler

GERÇEK GÜNDEM - TCMB faiz kararını çarşamba günü başlayacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak.

Son yıllarda TCMB ve ekonomi yönetiminde sık sık değişikliğe gidilmesi, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz istemi ve üretim ve ihracat ile cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planına yönelik endişeler sebebiyle 2021’de TL dolar karşısındaki yüzde 44 değer kaybetmişti.

TCMB, kur krizini tetikleyen 500 baz puan faiz indirimi ile politika faizini yüzde 14’e çektikten sonra indirimleri ocak ayında durdurdu. TCMB, cari fazla verilmesinin enflasyonda düşüşü sağlayacağını açıklayarak politikaların tamamının liralaşmayı önceliklendireceğini belirtti.

REUTERS ANKETİ

Yaşanan gelişmeler sonrası Reuters anketine katılan 18 kurumun tümü PPK toplantısında faizlerin yüzde 14'te sabit tutulmasını bekliyor.

BLOOMBERG ANKETİ

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği faiz anketinde 11 kurumun medyan beklentisi faizin yıl sonuna kadar değiştirilmeyerek yüzde 14 seviyesinde tutulması.

GOLDMAN SACHS

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs bir araştırma notunda TL’deki baskı ve enflasyonun mevcut seviyesi göz önüne alındığında yetkililerin heterodoks stratejilerini bırakmaya yönelik bir işaret olmadığını belirterek politika faizinin sabit kalmasını beklediklerini açıkladı.

Etiketler
Merkez Bankası Enflasyon Faiz Türkiye