Kur korumalı mevduat sisteminde zarar, döviz mevduatlarında dikkat çeken artış

Kur korumalı mevduat ürününün etkisiyle aralık sonundan bu yana düşüş eğiliminde olan döviz mevduatlarda geçen hafta dikkat çeken artış kaydedildi. Öte yandan Kur korumalı mevduat sistemin bütçe üzerindeki tahmini yükünü 12,5 milyar TL olduğu düşünülüyor.

Kur korumalı mevduat sisteminde zarar, döviz mevduatlarında dikkat çeken artış

Türkiye cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat stoku, 11 Mart haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 967 milyon dolarlık artışla 216,1 milyar dolara yükseldi.

Parite etkisinden arındırılmış artış ise 919 milyon dolar oldu. Gerçek kişilerin döviz mevduatı, parite etkisinden arındırılmış veride, 895 milyon dolar azaldı. Şirketlerinki ise 1 milyar 814 milyon dolar arttı.

BÜTÇEYE YÜKÜ 12,5 MİLYAR TL

Kur korumalı mevduat sistemine ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, Kur Korumalı TL Mevduat Sistemi'nde ilk vadenin 21 Mart'ta dolacağını belirtirken sistemin bütçe üzerindeki tahmini yükünü 12,5 milyar TL olarak öngördü.

KUR KORUMALI MEVDUAT 561,9 MİLYAR TL

Sözcü'nün aktardığına göre, 4 Mart’ta 539,2 milyar TL olan kur korumalı TL mevduat toplamı, 11 Mart’ta 561,9 milyar TL’ye yükseldi. Bu kalemde bir haftalık artış, 22,7 milyar TL oldu.

BDDK, bu rakamın ne kadarının döviz ne kadarının TL mevduattan olduğuna dair detay verileri açıklamıyor.

Etiketler
Zarar Döviz