Merkez Bankası para politikasından 'enflasyon' çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK), toplantı özetini yayımladı. Özette, gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişe değinilerek, enflasyon vurgusu öne çıktı.

Merkez Bankası para politikasından 'enflasyon' çıktı

GERÇEK GÜNDEM - Enflasyonun son 20 yılın zirvesi olan yüzde 54,44'e yükselmesi ve geçen aylardaki faiz indirimlerinin kur krizini tetiklemesinin ardından TCMB, geçen ay olduğu gibi bu ay da politika faizinde değişikliğe gitmedi.

Kur kriziyle birlikte enflasyon endişeleri artarken TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), yüzde 14 olan politika faizini sabit tutmuştu.

Geçen hafta açıklanan faiz kararının ardından PPK, toplantı özetinde 'enflasyon' vurgusu öne çıktı.

''ENFLASYONDA BEKLENEN YÜKSELİŞ DAHA ÜZÜN SÜRECEK''

Özette, ''Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 4,81 oranında artmış, yıllık enflasyon 5,75 puan yükselişle yüzde 54,44 seviyesine ulaşmıştır. Şubat ayında döviz kurunda istikrarlı bir görünüm hâkim olurken, jeopolitik gelişmeleri takiben emtia fiyatlarındaki artış eğilimi belirginleşmiştir. Gıda grubu yıllık enflasyonundaki artışta uluslararası piyasalardaki gelişmelerin yansımaları gözlenmiştir. Ham petrol fiyatlarının artmasıyla yurt içi akaryakıt fiyatları olumsuz etkilenmiş ve bu kalem enerji grubunu sürükleyen esas unsur olmuştur. Enerji ve gıda gruplarındaki görünüme paralel olarak lokanta-otel ve ulaştırma kalemleri hizmet grubu enflasyonunu yukarıya çekmiştir. Şubat ayında temel mal grubunda fiyat artışları yavaşlarken, yıllık enflasyon yükselmeye devam etmiştir. Uluslararası emtia piyasalarındaki gelişmelerin yanı sıra devam eden tedarik sorunları, üretici fiyatlarında yüksek artışı beraberinde getirmiştir'' denildi.

CARİ FAZLA BEKLENTİSİ METİNDEN ÇIKMIŞTI

TCMB mart toplantısının karar metninde yılın geneline ilişkin cari fazla beklentisini terk etmişti.

Toplantı özetlerinde cari dengeye ilişkin değerlendirmelere de yer verildi.

Özette konuyla ilgili şunlar söylendi:

''Son dönemde enerji ithalatındaki kuvvetli seyir cari işlemler dengesini olumsuz etkilemektedir. Geçici dış ticaret verileri Şubat ayında ihracattaki güçlü seyrin yakın dönemde bölgesel farklılıklar gözlenmekle birlikte sürdüğüne, ithalatın ise enerji ve emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler kaynaklı olarak artış kaydettiğine işaret etmiştir.

Bu çerçevede sıcak çatışma nedeniyle ihracatta kısa dönemde bölgesel kayıplar ortaya çıkmaktadır. İhracatçı firmaların dinamik kapasitesi ve pazar çeşitlendirme esnekliği sayesinde, diğer ülkelere yapılan ihracattaki artışla kısa dönemli kayıpların büyük ölçüde telafi edildiği gözlenmektedir.

Dış ticaret dengesindeki bu görünüme karşın, hizmet gelirlerindeki olumlu seyir cari işlemler dengesini desteklemeye devam etmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip edilmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir.''

LİRALAŞMA VURGUSU

Özetlerde konuyla ilgili olarak, "Para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edilecektir. Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dâhil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli bir rol oynayacağını değerlendirmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Etiketler
Merkez Bankası Enflasyon Para Türkiye