Yurttaş fileyi dolduramıyor: 'Her şeyimiz bitti, bitirenler utansın!'
İstanbul'un Şişli ilçesinde Mecidiyeköy semt pazarında yurttaşlar isyan etti. Fiyatlara tepki gösteren vatandaşlar ekonomi yönetimine tepki gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 54,44'den yüzde 61,14'e yükseldiğini açıkladı. ENAG ise enflasyonu yüzde 142.63 olarak hesapladı.
AKP iktidarı önüne geçilemeyen enflasyonu durdurmak için vergi düzenlemeleri getirse de başta gıda olmak üzere temel tüketim mallarında yapılan katma değer vergisi (KDV) indirimine rağmen fiyat artışları önlenemiyor.
Doğal gaz, elektrik ve akaryakıtta yapılan son zamların maliyetlere yansımasıyla semt pazarlarında fiyatlar el yakmaya devam etti.
Anka'dan Gaye Şeyma Can ve Anıl Verel'in haberine göre; İstanbul'un Şişli ilçesinde pazar günleri kurulan Mecidiyeköy Semt Pazarı'ndan geçen hafta 15 liradan satılan domatesin fiyatı bu hafta 25 liraya çıktı. Çarliston biberin fiyatı 30 lira oldu. Pazarcı da alışverişe gelen vatandaş da fiyat artışından şikayetçi. Pazarda filesini dolduramayan bir vatandaş, "İftarda en fazla iki çeşit yemek yapabiliyoruz" dedi. Bir vatandaş ise 100 lira verdiği yarım karpuzla pazar alışverişini tamamladığını söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre yüzde 61,14'e, Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre yüzde 142,63'e yükselen enflasyon, Mecidiyeköy'de her pazar günü kurulan semt pazarındaki etiketlerde kendini gösterdi. Geçen hafta üzerinde 15 lira etiket bulunan domates, bu hafta 25 liradan satıldı. Vatandaşın en çok tükettiği sebze olan Çarliston biberin fiyatı 30 lira oldu.
YARIM KARPUZ 100 LİRA
Pazarda bir kıvırcık 10 liradan satılırken yumurtanın kolisi 48 liraya çıktı. Vatandaş elma ve portakala da 10'ar lira ödedi. Pazarda karpuzun kilosu 15 lira oldu. Vatandaşlar yarım karpuza 100 lira ödedi. Tam yağlı sert peynir 70 liraya satılırken zeytin 30 ila 46 lira asında alıcı buldu.
Mecidiyeköy Semt Pazarı'nda ANKA Haber Ajansı'na konuşan vatandaş da esnaf da artan fiyatlardan şikayetçi etti.
“FİYATLAR PAHALILAŞTI, SATIŞLAR AĞIRLAŞTI”
Pazar esnafı Mahmut Sevim, zamlardan dolayı satış yapamadıklarını belirterek, “Fiyatlar çok pahalılaştı, satışlar çok ağırlaştı, hiç gitmiyor vallahi. Mesela bu elmaların alışı 8 lira, 10 lira satıyoruz, para kazanmıyoruz kesinlikle. Bir kuruş para kazancı yok. Portakalların da öyle, 8 liradan 7,5 liradan alışı var halde, 10 liradan satışı yapılmıyor. İnsanlar da kaldıramıyor. İnsanlar da biliyor neyin olduğunu, görüyorlar işte. Petrole zam geldi, doğal gaza zam geliyor, her gün bir şeye, şekere, yağa zam geldiği için tarıma yansıyor. Bunlar da buraya mazotla, benzinle geldikleri için hepsi pahalı oluyor” dedi.
“ESKİDEN KALIP KALIP PEYNİR SATIYORDUK, ŞİMDİ 10-15 LİRALIK SATIYORUZ”
Pazarda peynir satan Ahmet Yener, satışların düşüşünü şöyle anlattı:
“Eskiden kalıp alıyorlardı, bir kalıp, iki kalıp, üç kalıp alıyorlardı. Şimdi yarım kalıp, 10 liralık, 15 liralık, 20 liralık peynir veriyoruz. Başka bir şey olmuyor yani. Yüzde 50, yüzde 60 süt ürünlerine zam geldi. Ona göre biz de burada fiyat belirliyoruz ama gerçek fiyatlar değil şu anda bunlar.”
"FİYATLARI MANDA YOĞURDU YİYENLERE SOR"
Bir vatandaş da fiyatları nasıl bulduğuna ilişkin soru üzerine, her gece yatmadan önce manda yoğurduna Medine hurması ve bal katarak yediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'a gönderme yaparak, “Yoğurt alacağım, manda yoğurdu. Ama bulamıyorum. Manda yoğurdu yiyenlere sor, bana sorma” diyerek pahalılığa tepki gösterdi.
“BİR MERCİMEK ALIP DA ÇORBA YAPAMIYORUM”
Pazara alışveriş yapmaya gelen 70 yaşlarındaki kadın, elindeki tek poşeti göstererek, “Ne alabiliyoruz ki ne yiyelim? Azıcık aldığım işte bu. Ben, bununla iftar edeceğim. Bu kadar aldım. Buna gücüm yetti. İftara iki yemek yapabilirim, üç yapamam. Bir bunu yaparım bir de çorba. Kilosu 20 lira mantarın, yarım kilo 10 lira. Daha ne istiyorsunuz kardeş? Bir mercimek alıp da çorba yapamazsam daha napayım” dedi.
“ALACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR AMA BAKIP GEÇİYORUZ”
Başka bir vatandaş ise “Bunları aldım işte. Bir emekli maaşıyla anca idare ediyoruz. Alacağımız çok şey var ama bakıp geçiyoruz. Ben de evde iş yapıyorum. Yapmazsam açız. Bu akşam bir pırasa yapacağım. Bir de bulgur aldım, yanına pilav yapacağım o kadar” diye konuştu.
Diğer bir vatandaş da “Herkes ne kadar alışveriş yapabiliyorsa ben onun da aşağısında aldım. İftar kültürümüz, her şeyimiz bitti. Bitirenler sağ olsun. Bitirenler utansın” dedi.
Başka bir vatandaş da elindeki yarım karpuzu göstererek, “Sadece yarım karpuza 100 lira verdik, bu kadar, bitti. Bayağıdır pazara gelmiyorduk, fiyatlar çok değişmiş ama çare yok” diye konuştu.