Krizin çözümü için bu kez Kızılay devreye girdi: Zora düşen üreticiler için zekat toplanacak
Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, 'Kızılay Zekat Müessesi' kurduklarını ve bu kapsamda toplayacakları zekatla üretim sıkıntısı çeken üreticilerin borçlarının ödeneceği bir model kuracaklarını söyledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Eylül 2020'de başlayıp dört ay süren faiz indirimi serisi ve Rusya'nın ABD ve NATO'yla yaşadığı gerilimde yeni bir perde açarak başlattığı 'Ukrayna'yı işgal' hareketi, halihazırda baskı altında olan Türkiye ekonomisini iyiden iyiye sıkıştırdı. Artan maliyetler, üreticileri de zora soktu. Devreye Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ardından Kızılay girdi.
Türkiye'de zekatın gelir vergisi üzerinden hesaplandığında yüzde 2.5'e geldiğini ifade eden Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, söz konusu hesaplamaya göre 5-6 milyar dolar büyüklüğü geçtiğini belirtti.
Dünya gazetesine konuşan Kınık, "Zekatın teşvik edilmesi, hesap verilebilir, şeffaflık ve izlenebilirlik modeliyle mutlaka müesseseleşmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
DİYANET'LE BİRLİKTE TAKİP EDİLECEK
Bu çerçevede 'Kızılay Zekat Müessesi' kurduklarını belirten Kınık, şöyle devam etti:
"Burada zekatın farklı boyutları var. Sadece doğrudan insanlara nakit verme, ihtiyaçlarını kısa süreli karşılama anlamında değil, birden fazla zekat veren insanın bir araya gelerek bir insana iş kurması gibi. Kişilerin zekat alırken bir sene sonra istihdam yaparak zekat veren pozisyona gelmesi gibi modeller üzerinde çalışıyoruz.
'ZEKAT SAHİBİNE RAPORLAYACAĞIZ'
Ayrıca üretim sıkıntısı çeken bir üreticinin borcunu ödemesi ve tekrar üretime katılmasının sağlanması gibi modellerle zekatı yaygınlaştırmaya çalışacağız. Diyanet İşleri Başkanlığı'yla birlikte zekatın nasıl toplanacağı konusunu, kendi içimizde kurduğumuz bir ilim heyetiyle de takip edeceğiz ve zekat sahibine bunu raporlayacağız."