10 soruda bayram ikramiyesi: Ne kadar artması bekleniyor, iki aylık alanlar ne yapacak?

Asgari ücretliye, memur ve emekliye yapılan yüksek tutarlı zamların ardından ikramiye tutarlarında da bu yıl, geçen yıl olduğu gibi artış beklentisi oluştu. İkramiyenin 1500-2000 lira arasında olacağı öngörülüyor.

10 soruda bayram ikramiyesi: Ne kadar artması bekleniyor, iki aylık alanlar ne yapacak?

Hükümetin ekonomistler tarafından 'yanlış' olarak değerlendirdiği adımları ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıyla Türkiye'de hayat pahalılığı iyiden iyiye artarken, milyonlarca emeklinin gözü Ramazan Bayramı'nda verilecek ikramiyenin tutarına çevrildi.

Posta gazetesinde yer alan haberde, merakla beklenen ödeme için en çok yöneltilen 10 soru ve bunların cevapları derlendi.

1- İKRAMİYE ZAMMI NE KADAR?

Enflasyon ve ve asgari ücrete yapılan zamma göre olası artışların yüzde 30-50 civarında olması bekleniyor. Bu yolla 400-900 lira arasında artış olabileceği hesaplanıyor.

2- HESABA NE ZAMAN YATACAK?

Ramazan Bayramı 2 Mayıs Pazartesi başlayacak. Ödemenin de bayramdan önce yapılması bekleniyor. Buna göre 25 Nisan-1 Mayıs arasında hesaplara geçmesi öngörülüyor. Bu tarihleri SGK, emeklinin maaş çektiği tarihe göre daha sonra ilan ediyor. Kurban Bayramı ikramiye ödemesinin ise temmuz başında yapılabileceği hesaplanıyor.

3- HER YIL ARTIŞ OLACAK MI?

Emekli ikramiyelerinde artışla ilgili yapılacak düzenlemeyle bundan sonra artışların olup olmayacağı belirlenecek. Genel beklenti ikramiyelerin her yıl enflasyon oranında ya da yeniden değerleme oranında artırılması yönünde.

4- İKRAMİYEYİ KİMLER ALIYOR?

SGK’dan aylık alan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklileri, şehit yakını ve gaziler, vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar, geçici köy korucuları, şeref aylığı sahipleri, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri, terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ile bunlardan hayatını kaybedenlerin hak sahipleri.

5- HAK SAHİPLERİNE NE KADAR ÖDENİYOR?

Vefat eden sigortalılardan dolayı aylık almakta olan hak sahiplerine (dul, yetim) bayram ikramiyesi ödemesi, hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılıyor. Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa maaş ödeniyorsa ikramiye de o oranda paylaştırılıyor.

6- İKİ AYLIK ALANLAR NE YAPACAK?

Birden fazla dosyadan gelir ve/veya aylık alan emekli ve hak sahiplerine en fazla maaşa imkan veren dosya üzerinden ödeme yapılacak.

7- SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK GELİRİ ALANLARA NE KADAR VERİLECEK?

İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenecek.

8- YENİ EMEKLİ OLANLAR FAYDALANABİLECEK Mİ?

Evet. Ödemenin yapıldığı tarihte değil, bayramın olduğu ayda SGK’dan gelir ve aylık alma hakkı olan kişiler ikramiyelerini alacak. Bu kapsamda mayısa kadar emeklilik dilekçesi veren SSK’lı ve Bağkur’lular ile memurlar, bayram ikramiyesi alabilecek. Yeni emeklinin ikramiyesi, ilk maaşıyla yatacak.

9- İKRAMİYEYE HACİZ UYGULANABİLİYOR MU?

Emeklilere yılda iki kez bayram ikramiyesi verilmesine ilişkin 5510 sayılı Kanun’un ek 18’nci maddesinde, ‘bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez’ hükmü yer alıyor. Yani haciz uygulanamaz.

10- BANKA VE SANDIK EMEKLİLERİ İKRAMİYE ALABİLECEK Mİ?

Bu yönde bir düzenleme yapılmadığı için bu bayram da banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara bayram ikramiyesi ödenmeyecek.

Etiketler
Memur Asgari Ücret