Kur korumalı mevduatın Hazine'ye bir aylık yükü 19.6 milyar lirayı buldu
Dünya yazarı Alaattin Aktaş, kur korumalı mevduat uygulamasının Hazine'ye bir aylık maliyetini yazdı. Aktaş, ''Bir ayda 'oluşan' kur farkı yükü 19.6 milyar lirayı buldu'' ifadelerini kullandı.
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Aralık 2021 akşamı, vatandaşların tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek için "yeni bir finansal alternatif sunduklarını" belirterek TL mevduat hesaplarının getirisinin döviz getirisi altında kalması durumunda aradaki farkın vatandaşlara ödeneceğini bildirmişti.
Kur korumalı mevduat sistemi 4 ayını geride bırakırken Dünya yazarı Alaattin Aktaş, ''Kur korumalı mevduat uygulamasının yaklaşık ilk bir ayında 21 Ocak’a kadar 184 milyar liralık hesap açıldı. Bu tutarın 135 milyarı doğrudan TL cinsinden açılan hesaplar. DTH’den dönüşüm yoluyla açılan hesap toplamı ise 49 milyar. İşte 184 milyar liralık bu hesapların bir ayda “oluşan” kur farkı yükü 19.6 milyar lirayı buldu. Özellikle “oluşan” diyoruz, çünkü bu 19.6 milyar ödenen tutarı göstermiyor'' dedi.
''VAZGEÇİLEN VERGİ 10 MİLYAR 164 MİLYON LİRA''
'KKM’nin bir aylık yükü 19.6 milyar lirayı buldu'' başlıklı yazısının devamında vergi yükünü de değinen Aktaş, ''Kur korumalı mevduatın yükü yalnızca kur farkı ödemesi olsa iyi. Yine 8 Nisan itibarıyla 10 bin 765 mükellefe DTH’ye geçtikleri için kambiyo karı kaynaklı vergi muafiyeti tanındı. Bu şekilde vazgeçilen vergi 10 milyar 164 milyon lira. Böylece 10 bin 765 vergi mükellefinin her birine ortalama 944 bin liralık vergi muafiyeti sağlanmış oldu.Yani 8 Nisan’a kadar kur farkı olarak 14.8 milyar lira ödendi, 10.2 milyar lira da vergiden vazgeçildi; toplam 25 milyar lira... İyi para'' ifadelerine yer verdi.