Merkez Bankası, KKM ödemeleri için para mı basacak? 'Enflasyon yüzde 200-500'e gider'
Karar yazarı İbrahim Kahveci, "Dolardaki son 1 aylık net artışı KKM faizini düşünce kabaca %10 kabul edelim. KKM hesaplarında 850 milyar lira olduğuna göre yaklaşık 85 milyar lira bir maliyeti yüklendik diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası, geçen yıl politika faizini AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın éfaiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modelini açıklamasının ardından eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında toplam 500 baz puan indirerek yüzde 19 seviyesinden yüzde 14 seviyesine çekti. Daha sonraki aylarda faiz sabit tutuldu.
Yine AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından 20 Aralık’taki kabine toplantısı sonrası kamuoyuna açıklanan Kur Kurumalı Mevduat (KKM) sistemi beş aya aşkın bir süreyi geride bıraktı.
"YOKSA DA PARA BASAR VE ENFLASYON YÜZDE 200-500 GİBİ BİR ŞEYLERE GİDER"
Karar yazarı İbrahim Kahveci, "Enron’dan kaçış..." başlıklı yazısında Kur Korumalı Mevduat hesaplarının Hazine'ye yükünü hatırlatarak "5 Mayıs 25 Mayıs arasında dolar 14,70 liradan 16,40’a geldi. Sadece 20 günde yükseliş oranı %11,5... Bu akışla giderse bu yılı 500 milyar liralık bir KKM ödemesi ile kapatabiliriz. Hazine ve Merkez Bankası bu parayı bulmak durumunda. Yoksa da para basar ve enflasyon %200-500 gibi bir şeylere gider..." ifadelerini kullandı.
Dolarda süren yükselişi de hatırlatan Kahveci, "Dolardaki son 1 aylık net artışı KKM faizini düşünce kabaca %10 kabul edelim. KKM hesaplarında 850 milyar lira olduğuna göre yaklaşık 85 milyar lira bir maliyeti yüklendik diyebiliriz. Eğer dolar bundan sonra aylık yüzde 1,4 oranının altında kalırsa bu fatura azalır; yoksa hepimize geçmiş olsun." diye yazdı.
"Sadece son 1 yılda borç stokumuz %60 artış gösterdi. Şimdilik borçlanıyoruz ama zamanla bu borçlanmanın faizlerini de biz ödeyeceğiz. Durum hiç iç açıcı değil." diye yazan Kahveci, "Enron batışı aslında bir ders niteliğindedir. Enron hikayesi içi çürüyen şirketin dışının nasıl parlatıldığını anlatır. Bu tür batışlar içerden yaşanır ama dışarıya gösterişin en alası sunulur. O nedenle bir anda batış ile sonuçlanan acı gerçekler ortaya çıktığında herkes şok olur ve bir daha toparlanma imkanı da olamaz." ifadeeleriyle Enron şirketinin batışını Türkiye için örnek gösterdi.