Trendyol, Almanya'da faaliyetlerine başladı
Trendyol, ilk yurt dışı ofisini Almanya'nın başkenti Berlin'de açtı. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, "Çok yakın zamanda BMD ile büyük bir anlaşma imzaladık. Şu an zaten bizle beraber 50'ye yakın Türk markasını Almanya pazarına soktuk." dedi.
Çetin, 2021 yılında 150 milyon dolar hacminde doğrudan e-ihracat gerçekleştirdiklerini ve toplamda 6 milyon sipariş aldıklarını anımsatarak, "2021'de gerçekleştirdiğimiz ihracat Avrupa'dan Orta Doğu ve Afrika'ya, çok geniş bir coğrafyada 100'e yakın ülkeyi kapsıyor. e-ihracatın yüzde 66'sını Avrupa ülkelerine yaparken, yüzde 23'ünü Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Afrika ülkelerine yaptık. Şu an globalde, yerli üreticilerimizin ürettiği ürünlere Trendyol aracılığıyla ulaşan 4 milyon müşteri bulunuyor." ifadelerini kullandı.
"SEPET ORTALAMASI 60-65 EURO"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çetin, şu anda Almanya'daki müşterilerin yüzde 30'unun Türk, yüzde 70'inin ise Alman olduğunu, sepet ortalamasının ise 60-65 euro bandında bulunduğunu bildirdi.
Çetin, Türkiye'den kargo süresinin yaklaşık 4 gün olduğunu, 2 günde teslim edilen siparişler de bulunduğunu aktararak, buna rağmen süreyi hızlandırmak için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
Orta Doğu'da da lokal olarak yer alma planları bulunduğunu ifade eden Çetin, Türkiye'de günde 1 milyon paket çıkardıklarını, yurt dışına ise günlük çıkan paket sayısının 60 bin olduğunu bildirdi.
"HALKA AÇILMAK İÇİN ACELEMİZ YOK"
Halka açılma planları olup olmadığı sorusu üzerine Çetin, "Her teknoloji şirketi gibi bizim de halka açılma planımız var ama acelemiz yok, halka açık olmanın verdiği avantajların da farkındayız ama acelemiz yok. Biz özellikle uluslararası büyümemize odaklanmak istiyoruz. Halka arzımızı yaptığımızda Türkiye ve Avrupa'nın en büyük e-ticaret şirketi olarak halka arz yapmak istiyoruz, hedefimiz o." diye konuştu.
"PAZAR YERLERİNİN YURT DIŞINDA BÜYÜMESİNİ DESTEKLEMESİ KRİTİK"
Çağlayan Çetin, bir soru üzerine, e-ticaret yasası hazırlıklarına ilişkin, "Ticaret Bakanlığının e-ticaret yasa tasarısı hazırlığından haberdarız ancak yasa henüz görüşe açılmadığından detaylı yorum yapmam doğru olmaz. Ülkemizin ihracatta katma değeri ve döviz gelirlerini artırması için e-ihracat çok önemli bir fırsat. Mevzuatımızın yüzbinlerce işletmenin e-ticaret yapmasına imkan veren pazar yerlerinin yurt dışında büyümesini desteklemesinin, e-ihracatın gelişimi için de kritik olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. (AA)