Tarlasını sulayan çiftçilere 'suyu boşa akıttın' cezası

Altıntaş Belediyesi, fazla sulama yaptıkları gerekçesiyle çiftçilere ceza kesti. Çiftçiler, fazla sulama yapmadıklarını hatta daha sulayamadıkları arazileri olduğunu söyleyerek itiraz etti.

Tarlasını sulayan çiftçilere 'suyu boşa akıttın' cezası

Kütahya'daki Altıntaş Belediyesi, çiftçilere yönelik aldığı kararla tepki çekti. Belediye Meclisi, fazla sulama yaptıkları gerekçesiyle çiftçilere metrekare başına 50 lira ceza kesti.

Altıntaş Belediye Başkanı Arif Teke, hoyratça sulama yapanlara ceza kesildiğini savundu CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap da bir açıklama yaparak buğday ithal edilen bu dönemde yapılanın çiftçilere zulüm olduğunu söyledi. Kasap, cezaların iptal edilmesini talep etti.

'10 BİN LİRA CEZA KESİLDİ'

ANKA'nın haberine göre, 10 dekar arazisinde buğday yetiştiren bir çiftçi, 2-3 hafta önce sulama yaparken tarlanın çukur yerinde su biriktiği için belediye tarafından 10 bin lira ceza verildiğini söyledi. Arazisinin tesviyeli olmadığını, çukur bir yapıya sahip olduğunu belirten çiftçi, şöyle konuştu: "Bu tarlada nasıl sulama yaparsanız yapın, su birikmemesi mümkün değil. Zaten biz salma, vahşi sulama yapmıyoruz. 10 dekar arazide Türkiye ortalamalarında 300 kilogram buğday alsak 3 ton buğday yapar. Şu anda buğdaya bir fiyat verilmedi ama tahminimce 3 ton buğdayı 20 bin liraya sattığımızda 10 bin lirası ceza, 3 bin lirası kira. Geri kalan 7 bin lirayla mazot mu alalım, gübre mi alalım, ilaç mı alalım, amortismana mı gitsin, işçiliğe mi gitsin?"

'İLK DEFA SULAMA YAPMIYORUZ'

Ceza kesilen başka bir çiftçi ise "Biz kiraya mı vereceğiz, mazota gübreye mi vereceğiz, ilaca mı vereceğiz, çoluğumuzu çocuğumuzu mu besleyeceğiz? Nasıl üretmek bu. Bırak boşa akıtmayı, sulayamadığımız yerler var. Biz ilk defa sulama yapmıyoruz. Bizim bu 6’ncı yılımız. Bu zamandır neredeydiler. Böyle olduğunda bu Türkiye’de üretim olmaz" dedi.

'SUYU BOŞA AKITIYORLAR'

Cezaların aşırı sulama gerekçesi ile değil de suyu boşa akıtma gerekçesi ile verildiğini savunan Altıntaş Belediye Başkanı Arif Teke, şunları söyledi: "Çiftçiler suyun başında beklemiyor. Yolları suluyorlar, yollar bozuluyor. Su da boşa akıyor. Biz de meclis kararıyla metrekaresine 50 lira ceza yazıyoruz. Suyun boşa akmasını istemiyoruz. Biliyorsunuz dünyada bir kuraklık var şu anda. Biz çiftçimizi düşünerek, önümüzdeki yıllara bu suyu aktarabilmek adına, suyun boşa gitmemesi için hoyratça kullananlara meclis kararı gereği ceza yazıyoruz. Biz çiftçinin yanındayız."

'GİDERLER ÇIKINCA ÇİFTÇİDE BEŞ KURUŞ PARA KALMAZ'

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Altıntaş ilçemizin Alibeyköy, Murathanlar ve Çayırbaşı köylerinde bazı su vanaları ve sulama boruları çalınıyor. köylülerimizin beyanına göre, Belediye Başkanı Arif Teke, çalınan malzemelerin ödemesini çiftçiden alacağını söylüyor. Arkasından da bazı köylülerimize ceza geliyor. Alibeyköy’den bir köylümüze aralık ayının altısında fazla sulama yaptığı gerekçesiyle Belediye Meclis kararı ile ceza veriliyor. Ya kışın sulama yapmazlar. Buna rağmen belediye başkanlığı böyle bir karar alıyor.

Bu çiftçimizin toplam arazisi de 10 bin 800 metrekare ve buna 10 bin lira para cezası kesiyorlar. Kendi tarlasını aşırı suladı diye usulsüzlük cezası. Aynı şekilde bir başka köylümüze de 10 bin lira, bir başka köylümüze 5 bin lira ceza kesiliyor. Bu arkadaşların 10 dönümlük yerden kazançları zaten 10 bin lira değil ki... Mazotun, sulamanın, gübrenin, ilaçlama gibi giderlerin ötesinde bu arkadaşlara beş kuruş para kalmaz."