Bakan Nebati'nin 'politikalarımız zengine yarıyor' itirafı haklı çıktı: 89 bin kişi daha milyoner oldu

AKP’nin ekonomi politikasıyla birlikte milyoner sayısı beş ayda yaklaşık 89 bin kişi arttı.

Bakan Nebati'nin 'politikalarımız zengine yarıyor' itirafı haklı çıktı: 89 bin kişi daha milyoner oldu

GERÇEK GÜNDEM - AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz istemi ve üretim ve ihracatla birlikte cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planı servet transferine dönüştü.

Erdoğan'ın ekonomik planına ilişkin itiraf niteliğinde açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kurlardaki ve enflasyondaki artışa rağmen neden faiz artırımına gitmediklerine ilişkin, "Bu sistemde dar gelirliler hariç firmalar, ihracatçılar kâr ediyor" demişti.

MİLYONER SAYISI 600 BİNİ GEÇTİ

Nebati'nin açıklamalarının ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, hesabında 1 milyon TL ve üzeri mevduat olan mudi sayısı Kasım 2021’den Nisan ayına dek geçen beş aylık süreçte 511 bin 405 kişiden 600 bin 118’e çıktı. Buna göre yüksek enflasyon döneminde 88 bin 713 kişi daha milyoner oldu. Milyoner sayısı beş ayda yüzde 17 arttı.

''ÜCRETLİ KESİMİN MİLLİ GELİR PAYI YÜZDE 5 DÜŞTÜ''

Konuya ilişkin DW Türkçe'den Pelin Ünker'e konuşan Doç. Dr. Evren Bolgün, Kasım 2021 ile Nisan ayı arasındaki birikimli enflasyonun yüzde 45 olduğunu belirterek milyoner mevduatlarındaki yüzde 20’lik artışın enflasyon artışının gerisinde kaldığını söylüyor. Burada önemli olan hususun ise milli gelirden alınan payda göründüğüne işaret eden Bolgün, "Gayri safi yurt içi hasıla içerisinde emek ve ücret kesiminin aldığı pay 2016 yılından itibaren yaklaşık yüzde 5 kadar düştü. Buna mukabil sermaye ve brüt işletme gelirlerinin payı yüzde 7 kadar arttı" dedi.