AKP gece yarısı kimleri zengin etti? "Kimlerin dolar alıp sattığı ortaya çıkarılsın, bu ekonomik suçtur"

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın duyurusunun ardından dolarda satış dalgası geleceğine yönelik beklenti arttı. Piyasaları tatmin etmeyen açıklama sonrası kur eski seviyesine dönerken Ekonomist Veysel Ulusoy, ''Bu yapılan ekonomik bir suçtur'' dedi.

AKP gece yarısı kimleri zengin etti? "Kimlerin dolar alıp sattığı ortaya çıkarılsın, bu ekonomik suçtur"

GERÇEK GÜNDEM - ÖKKEŞ TAŞKIN

Ekonomide alınan yeni tedbirleri dün gece Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Merkez Bankası duyurdu.

Bakanlık, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirileceğini duyururken “Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir” denildi.

TÜKETİCİ KREDİLERİ VE KREDİ KARTLARI İÇİN DÜZENLEME

BDDK ise, tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının, kredi tutarı elli bin Türk Lirasının üzerinde yüz bin Türk Lirasının altında olan krediler için 24 ay, yüz bin Türk Lirasının üzerinde olan krediler için 12 ay olarak belirlenmesine karar verildi.

Kredi kartı harcamalarına dair bir düzenleme de yapan BDDK, limiti 25 bin Türk lirasının altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20’si, limiti 25 bin Türk Lirasının üstünde olan kredi karları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40’ı olarak belirlendi.

MERKEZ BANKASI'NDAN ZORUNLU KARŞILIK DÜZENLEMESİ

Merkez Bankası, TL cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20'ye yükselttiğini duyururken, SPK ise yurt içinde gerçekleştirilen halka arzlarda yurt dışından fon teminini özendirmek, şirketlerin yurt dışında sermaye piyasası aracı ihracı yoluyla fon temin etmelerini teşvik etmek amacıyla ilgili ihraçlarda SPK tarafından tahsil edilen ücretlerde indirime gitti.

''İÇLER ACISI BİR DURUM''

Bakanlığın açıklamasında ayrıca 20 Aralık 2021'de döviz kurunun bir günde sert düştüğünü hatırlatması piyasada beklentiye sebep olurken konuya ilişkin Gerçek Gündem'e konuşan Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, ''Maliye politikasının uygulama noktasında bir yaklaşım bu. Bu durum 20 Aralık gecesi döviz kurundaki düşüşü etkileyen bir amaçla yapılmaya çalışıldı ama tamamen ters tepti. Yine akşam saatlerinde tamamen bir şok yaratıp, ‘neler oluyor’ dedirtmek için yapılan ekonomi dışı yaklaşımlar. Bunun geliri olmayan memleket için geliri varmış gibi yapıyor olması içler acısı bir durum. Ortada ne bir maliye politikası ne de bir para politikası var... Tam anlamıyla söyleyecek olursak haber etkisiyle dövizin ateşini düşürmek ve belirli etkiye yaratmaktı, ters tepti. Çünkü Merkez Bankası'nda kredibilite olmadığı için halk inanmıyor'' dedi.

''EKONOMİK BİR SUÇTUR''

“Bu yapılan ekonomik bir suç” diyen Ulusoy, “Gündüz saatlerinde hem üreticilerin hem de tüketicilerin karar verdiği bir aralık varken bunun akşam yapılması belli bir kesimin elini kolunu bağlamak için yapılmıştır. Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu'nun bir soruşturma açması gerekir. 16,80 ve 17,25 TL bandında giden dolar kurunda kimlerin alım, satım yaptığını ortaya koyması ve bizlerle paylaşması gerekir. Dolayısıyla halkın finansal olarak elinin kolunun bağlı olduğu bir saatte bunu yapmak ekonomik bir suçtur'' diye konuştu.

Etiketler
Dolar Hazine ve Maliye Bakanlığı Veysel Ulusoy