Nebati'den 'ekonomi' çıkışı: Hepimiz aynı gemideyiz
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Nebati, "Türkiye’de hepimiz, aynı gemideyiz. Hızımız ortak, gücümüz ortak, üretimimiz, hayallerimiz ortak'' ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Halkbank Üreten Kadınlar Programı"nda konuştu.
Nebati, "Türkiye Ekonomi Modeli'ni başarılı şekilde uygulamaya devam ediyoruz. Kur korumalı mevduat hesabı yuvam hesabı gibi enstrümanlarla finansal istikrarı sağladık. Döviz mevduatlarının toplam mevduat içindeki payı 10 puan düştü. Türkiye’de hepimiz, aynı gemideyiz. Hızımız ortak, gücümüz ortak, üretimimiz, hayallerimiz ortak. Biz bir bütünüz. Bu yüzden, toplumun tüm unsurlarını dayanışma çerçevesinde, yaşayan bir organizma olarak düşünmek, ona göre hareket etmek durumundayız'' dedi.
"ŞİŞİRİLMİŞ RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR"
Nebati ''Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesabı, YUVAM hesabı gibi destekleyici alternatif hesaplarla finansal istikrarı sağlamlaştırdık. 2022 yılındaki bu yöntemle döviz tevdiat hesabının toplam mevduat içindeki payı 10 puan azaldı, mevduatın vadesi 2 katına çıktı'' dedi.
"Kamuoyundaki bazı spekülatif tartışmaların aksine bütçeye oluşturduğu maliyet sınırlı kalmıştır" diyen Nebati, ''KKM için bütçeden mart ayında 11.7 milyar lira, nisan ayında 4.6 milyar lira ve mayıs ayında da 4.8 milyar lira olmak üzere toplam 21.1 milyar lira tutarında bir ödeme gerçekleşti. Çeşitli mecralarda gündeme getirilen şişirilmiş rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Bu maliyetleri yayınlamaya devam edeceğiz'' diye konuştu.
"MAKRO İHTİYATİ TEDBİRLERİ SIKILAŞTIRDIK"
"Mali disiplinden vazgeçmeden vatandaşlarımızı desteklemeye devam edeceğiz" diyen Nebati, "Tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati tedbirlerin çerçevesini sıkılaştırdıklarını kaydetti. Nebati '' Tüketici kredilerinde yüzde 5 olarak uygulanan BSMV oranını yüzde 10’a çıkarak kredilerin sadece üretime yönlendirilmesini selektif kredi politikamızı daha da pekiştirerek ilerliyoruz. Bu adımın enflasyonla mücadele sürecine katkı sunacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın gelire kıyasla aşırı borçlanmasını önlemek amacıyla tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati programını sıkılaştırdık. Tüketici kredilerinde dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik pozitif anlayışla hareket ediyoruz. 50 bin liraya kadar olan kredilerde vade süresini azaltmadık" ifadelerini kullandı.