Kira artışları taşıma işlerini vurdu: Pek çok kişi ev sahipleriyle uzlaşmaya gidiyor

Evden Eve Nakliyeciler Derneği (END) Başkanı Ali Ayılmazdır, akaryakıt ve taşıma için kullanılan malzemelerle işçilik maliyetinin kendilerini zorladığını belirterek, işlerinin de azaldığını belirtti.

Kira artışları taşıma işlerini vurdu: Pek çok kişi ev sahipleriyle uzlaşmaya gidiyor

Evden Eve Nakliyeciler Derneği (END)Başkanı Ali Ayılmazdır, taşımacılık sektöründe yaşanan sorunları değerlendirdi.

Ayılmazdır, "Bizim bu sene işlerimiz yaklaşık yüzde 30-40 oranında da azaldı. Çünkü insanlar taşınmak isteseler bile ev bulamıyor. Ev bulsa da hesap kitap yaptığı zaman evin depozitosu, kirası, temizliği, tadilatı 40-50 bin liraya yakın paraya mal oluyor. Bu nedenler pek çok kişi ev sahipleriyle uzlaşmaya gidiyor. Pandemi döneminde imkanları olanlar bahçeli evlere yerleşti. Ekonomik şartlardan dolayı ev birleşmeleri de oldu. Ailelerinin yanına babasını veya kayınvalidesinin yanına yerleşenler oluyor. Ayrıca İstanbul’un boşaldığına dair bir algı var ama öyle bir şey yok. Biz bunun tespitini, analizini şöyle yapıyoruz. Biz İstanbul'dan 2 kişi götürüyorsak 3 kişi geri getiriyoruz" dedi.

"EV TAŞIMANIN BİZE MALİYETİ 3 BİN LİRA CİVARINDA"

"Yakıttaki artış bizi çok etkiliyor ama tek giderimiz yakıt değil" diyen Ayılmazdır, "Ev eşyası taşımalarında kullandığımız malzeme kullan at ürünlerden. Onların da maliyetleri yüzde 300-400’e yakın arttı. Eşya ve durumuna göre, eşyanın yoğunluğuna göre bir evin paketlenmesi, naklinin bize maliyeti ortalama bin lirayla 3 bin lira civarında. Anadolu Yakası’nda ortalama taşınma maliyeti 2+1 için 4,5- 5 bin lira civarında oluyor. Köprü geçince maliyet 2 bin lira daha ekleniyor. Standart 3+1’ler ekstra bir durum olmaması halinde 8 bin liraya taşınıyor. Köprü geçişi durumunda bu fiyata 2 bin lira ilave oluyor. Bir elemanın bize günlük maliyeti kahvaltısı, yemeği sigortası dahil günlük ortalama 500 liradır. Bir nakliyede eşya ve evin durumuna göre çalışan personel sayısı da değişir. 1+1 evde 4 kişi, taşımasında 5 kişi, 3+1 evin taşınmasında 6-7 kişi çalışır" ifadelerini kullandı.

"ÜÇÜNCÜ KÖPRÜYÜ DOLAŞMAMIZ BİZİM İÇİN ÇOK MALİYET OLUŞTURUYOR"

Ayılmazdır, "Kamyonların tamamı üçüncü köprüyü kullanmak zorunda. Kamyonet sınıfı onlar daha önce yasaktı. Bizim taleplerimiz ve sektörün şikayetleri doğrultusunda hafif ticari araç dediğimiz bu araçlara ikinci köprüyü açtılar. Üçüncü köprüyü dolaşmamız bizim için çok maliyet oluşturuyor" dedi. (ANKA)

Etiketler
Akaryakıt