Rezervler eriyor: Dolar/TL için endişelendiren tahmin!

Dolar/TL'de, yüksek enflasyon ve TCMB'nin rezervlerinin gerilemeyi başlamısının ardından endişeler artmaya devam etti. İstanbul Analitics'in yayımladığı rapora göre, "Dolar/TL'de 20-22 düzeyinin sınanması çok yüksek olasılık" denildi.

Rezervler eriyor: Dolar/TL için endişelendiren tahmin!

Haziran sonunda 17,5425 TL ile 20 Aralık'tan bu yana yeni zirveyi gören dolar/TL, BDDK'nin döviz fazlası olan bazı şirketlere TL kredi sınırlamalası sonrası 16,03 TL'ye kadar gerilemişti.

Ancak kur bu seviyelerde kalıcı olamadı ve yeniden 17,50 TL'ye doğru kademeli yükseldi. Bu gelişmelerle birlikte Türkiye'nin 5 yıllık CDS'si ise cuma günü 892 puana kadar yükseldi.

TL'DE DEĞER KAYBI SÜRÜYOR

Bu verilere göre, TL'nin nisan başından beri değer kaybı yüzde 15, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 24,5 seviyesinde. TCMB rezervlerinin yeterliliğinin sorgulanmasıyla TL'nin daha çok değer kaybedeceği endişeleri piyasalara hakim konumda.

UZUN VADEDE SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

CDS'in 900 baz puana yakın seyri dış borçlanma maliyetini çift yaneye getirirken, düşük rezervler yeni döviz kaynağı olmadan kur politikaların uzun vadede sürdürülebilir olmadığı endişelerini getiriyor.

REZERVLER EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Bu kapsamda yakından takip edilen TCMB net uluslararası rezervleri 8 Temmuz itibarıyla 2002'den beri en düşük seviye olan 6.1 milyar dolara kadar geriledi.

"DOLAR/TL'DE 20-22 TL DÜZEYİNİN SINANMASI ÇOK YÜKSEK OLASILIK"

Söz konusu gelişmelerle birlikte İstanbul Analitics'in bu sabah yayımladığı raporda, "Sonuçta, matematik bize Ağustos'ta olmasa da, kış aylarında Türkiye'nin ödemeler dengesi krizine yaklaşacağını gösteriyor... Sermaye kontrolleri hayata geçmeden dolar/TL'de 20-22 TL düzeyini sınanması çok yüksek olasılık" görüşlerine yer verdi.

Etiketler
Dolar İstanbul Enflasyon