Gözler Merkez Bankası'nda: Dolar, yönünü yukarı doğru çevirdi!

Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı öncesi yönünü yukarı doğru çevirerek yükselişe geçti.

Gözler Merkez Bankası'nda: Dolar, yönünü yukarı doğru çevirdi!

GERÇEK GÜNDEM - Yurt içinde, gözler bugün saat 14.00'da açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikası kararlarına çevrilirken, TL'nin nisan başından beri değer kaybı yüzde 15,5, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 25,1 seviyesine geldi.

Bu gelişmelerle birlikte dolar/TL ise dün yüzde 0,2 artışla 17,60 TL'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,61 TL seviyesine doğru ilerlemeye başladı.

Aynı dakikalarda avronun satış fiyatı ise 18,03 lira olarak belirlendi.

ECB'NİN KARARI DA BEKLENİYOR

Öte yandan, Avrupa'da gözler bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarına çevrildi.

Bankanın politika faizini en az 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, hafta başından bu yana güçlenen 50 baz puan faiz artışı beklentisi, avro/dolar paritesinin son 20 yılın en düşüğünden yükselmesine önemli katkı sağladı.

TL'NİN DAHA DA DEĞER KAYBEDECEĞİ ÖNGÜRÜLÜYOR

Söz konusu gelişmelerle Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i geçen haftalarda 900 puana yaklaştıktan sonra dün günü 828/839 puandan tamamladı.

CDS'in 900 baz puana yaklaşması dış borçlanma maliyetini çift haneye getirirken, düşük rezervler yeni döviz kaynağı olmadan kur politikaların uzun vadede sürdürülebilir olmadığı endişelerini getiriyor. TCMB rezervlerinin yeterliliğinin sorgulanmasıyla TL'nin daha çok değer kaybedeceği endişeleri piyasalara hakim konumda.

Etiketler
Dolar Faiz Merkez Bankası Türkiye