Türkiye'nin risk primi yine yükselişe geçti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kredi düzenlemesinin ardından Türkiye'nin risk primi ilk işlem gününde 800 baz puanın üzerini test etti.

Türkiye'nin risk primi yine yükselişe geçti!

GERÇEK GÜNDEM - Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemelerle, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak.

Faizi yüzde 22,85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29,38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek. Düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30'u aşan faiz uygulaması da zorlaştırılmış oldu.

RİSK PRİMİ 800 BAZ PUANIN ÜZERİNİ TEST ETTİ

Söz konusu gelişmelerle birlikte, Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 805 baz puan ile 29 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

TAHVİL GETİRİLERİ DE SERT DÜŞÜŞ KAYDETTİ

Karar sonrası ilk işlem gününde tahvil getirilerinde hızlı geri çekilme izlendi.

2 yıllık tahvil getirisi, Cuma günü son işlemdeki yüzde 17.62'den yüzde 14.02'ye kadar geriledi. Böylece 2 yıllık gösterge tahvil getirisi 360 baz puan düştü.

10 yıllık tahvil getirisi de yüzde 16.93'ten yüzde 14.19'a kadar geriledi. Böylece 10 yıllık gösterge tahvil getirisi 274 baz puan düştü.

CDS NEDİR?

Türkçe'de kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir.

Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor ve genellikle over-the-counter (OTC) yani herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan tezgahüstü piyasalarda işlem görüyor.

Etiketler
Kredi Merkez Bankası Türkiye