İhracatçı için kritik seviye: Euro–dolar eşitlendi!

Doların, yatırımcılar tarafından 'güvenli liman' olarak görülmesinin ardından Euro ve dolar eşitlendi. Bu durum Türkiye'nin Avrupa pazarına ihracat yapan lokomotif sektörleri için de negatif bir tabloyu işaret etti.

İhracatçı için kritik seviye: Euro–dolar eşitlendi!

GERÇEK GÜNDEM - Fed’in son faiz kararı sonrası ABD enflasyonunda bazı yönlerden ılımlılaşma sinyallerinin de görülmesiyle piyasalar, Fed’in faiz indirimlerine daha erken başlayacağını fiyatlamış, özellikle hisseler ralli yapmıştı.

Bu gelişmelerle birlikte küresel ekonomik görünüme ilişkin endişeler yatırımcıların güvenli liman alımlarıyla dolara yönelmesine neden olurken, euro/dolar da 0,9994 seviyesiyle 15 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

İHRACATÇI AÇISINDAN KRİTİK

Euro/dolar daha önce Temmuz ayının ortalarında parite seviyesine gelmişti. Bu durum Türkiye'nin Avrupa pazarına ihracat yapan lokomotif sektörleri için de negatif bir tabloya işaret ediyor.

PARİTE NEDİR?

En basit anlatımıyla parite, ülke para birimlerinin birbirine oranını ifade eder. Ülke para birimlerinin faiz oranları ve ülkelerin içinde bulundukları ekonomik koşullar pariteleri etkileyen faktörler olarak sayılabilir.

Örneğin, Türkiye’nin dış ticaret dengesi açısından, ihracatının büyük bir kısmının Euro cinsinden olması ve ithalatının büyük bir kısmının ise ABD Doları cinsinden olması nedeniyle, EURUSD (Euro Dolar parite) paritesinin önemi büyüktür.

Etiketler
Euro Dolar Türkiye